Nieuwe Energy Hub in Zeeland zorgt voor meer ruimte op elektriciteitsnet

Duurzame energie

Op Tholen in de provincie Zeeland is onlangs de eerste energy hub (e-hub) van Nederland in gebruik genomen. In deze e-hub kunnen bedrijven stroom met elkaar delen. In september 2023 tekenden bedrijvencollectief REC Tholen en netbeheerder Stedin een groepscapaciteitsovereenkomst. Na de plaatsing van de batterij vanuit Klimaatplein partner Kenter kon de e-hub van start. Binnen de e-hub combineren de deelnemende bedrijven opwek, opslag en slim gebruik van het elektriciteitsnet om de pieken in vraag en aanbod op te vangen. Dit biedt zowel voor de ondernemers op bedrijventerreinen Slabbecoornpolder en Welgelen in Tholen veel extra ruimte op het net, maar leidt ook tot meer netcapaciteit in de regio.

Op de bedrijventerreinen in Tholen hebben 31 bedrijven zich aangemeld voor het op elkaar afstemmen van vraag- en aanbod van energie, het gezamenlijk in- en verkopen van energie en soms zelfs het uitwisselen van energie. Hierdoor wordt het elektriciteitsnet efficiënter gebruikt. Met slimme sturing creëren de ondernemers meer ruimte op het net voor zichzelf. Het aansluiten van de batterij door Kenter met een capaciteit van 2 megawatt, zorgt ervoor dat de individuele capaciteit kan worden gedeeld. Alle bedrijven worden één voor één aangesloten op de batterij. De batterij haalt de pieken uit het stroomnet en de onbalans op het net wordt gebalanceerd. Met hulp van zonnepanelen en zo nu en dan wat stroom van het net, wordt de batterij opgeladen.

Meer ruimte op net door samen te werken

Henk Kluytmans, Chief Growth Officer bij Kenter: “Het is bijzonder om te zien hoe alle betrokken partijen over de eigen schaduw zijn gesprongen om dit project te realiseren. Het netcongestieprobleem is niet zozeer technisch, maar vaak administratief van aard. In mijn optiek maken wet- en regelgeving situaties soms ingewikkelder dan nodig. Maar door samen te werken, maak je groei van bedrijven wél mogelijk. Dit groepscapaciteitscontract is een perfect voorbeeld. Vanuit Kenter willen we bedrijven vooruithelpen in de energietransitie, door te ondersteunen met dit soort oplossingen.”

Energy hubs voor collectieve verduurzaming

Peter van Tuijl, initiatiefnemer van dit project: “We werken met deze e-hub aan collectieve verduurzaming, dit is een voorbeeld voor Nederland. Het is de bedoeling om dit veel meer te gaan doen. Door samen te werken maken we slim gebruik van het net. Je ziet nu al dat er meer ruimte vrijkomt voor de deelnemende bedrijven en op termijn zal het ook ontlastend zijn voor de netcongestie in Tholen en omgeving.”

Deze e-hub is ontstaan door een samenwerking tussen: On E Target, Firan, Stedin, gemeente Tholen en REC Tholen en Klimaatplein partners Kenter en Rabobank. Zij geloven dat je alleen stappen zet in de energietransitie als je samen werkt.

Meer weten? Bekijk de video over de e-hub in Tholen, of lees op deze pagina meer informatie over energy hubs.

Meer weten over het verduurzamen van een bedrijventerrein? Check dan ook deze tips en praktische roadmap.

Gerelateerde artikelen

Dankzij energiesimulatie slim besparen en duurzaam opwekken

Duurzame energie

Met een energiesimulatie kunnen bedrijven middels een digital twin de eigen energie-infrastructuur volledig nabootsen. Vervolgens kan met...

Lees verder

Netcongestie: oplossingen voor het volle elektriciteitsnet

Duurzame energie

Net zoals het wegennet kan kampen met files, kan ook het elektriciteitsnet te maken krijgen...

Lees verder

Green Energy Day: nu 68 van de 365 dagen per jaar groene energie

Duurzame energie

Wanneer we alle duurzame energie die we dit jaar produceren achter elkaar zouden gebruiken, is...

Lees verder