‘Nu meebewegen betekent grip op energiezekerheid in de toekomst’

CO2-neutraal ondernemen

Terwijl Nederland druk bezig is met verduurzamen, heeft het elektriciteitsnet zijn capaciteit bereikt. Hoe krijgen bedrijven en organisaties toch de energie die ze nodig hebben om zich te vestigen, te verduurzamen en te groeien? Erik van der Ende, CEO van Klimaatplein partner Kenter, deelt zijn visie.

“Bedrijven lopen momenteel tegen veel uitdagingen aan”, vertelt Van der Ende. “Denk aan stikstofmaatregelen, hoge inflatie en arbeidskrapte. Verduurzaming is er daar slechts één van. Toch is het een urgent thema en dat heeft alles te maken met de klimaatambities. Grote bedrijven, die volgens Europese wetgeving verplicht zijn om duurzaamheidsrapportages te maken, vragen hun leveranciers ook steeds meer om te verduurzamen. Zowel in het terugdringen van hun energieverbruik als in het gebruik van duurzame energie. Ondertussen draagt toenemende elektrificatie bij aan netcongestie, waardoor bedrijven niet verder kunnen verduurzamen, uitbreiden of groeien.”

Flexibele energieoplossingen op maat

“Daar is niet één oplossing voor”, zegt Van der Ende. “De wereld van energie verandert snel. Tegelijkertijd zijn energieproblemen vaak zo complex dat er geen one-size-fits-all oplossing voor is.” Daar ligt volgens Van der Ende de kracht van Kenter. “Als ondernemer of organisatie wil je graag een betrouwbare en complete oplossing, afgestemd op jouw specifieke energiebehoefte, zonder dat je zelf alles technisch en financieel hoeft uit te zoeken. Kenter heeft alles in huis om klanten daarin te ondersteunen. Zo spelen we met verhuurconstructies slim in op de veranderende omstandigheden en verlagen we de investeringsdrempel. Niet iedereen is meteen toe aan grote verduurzamingsstappen. Veel van onze klanten beginnen met een specifieke oplossing. Door vroeg met elkaar in gesprek te gaan en dat ook te blijven, weten we wat er speelt en waar hun energieuitdagingen liggen. Zo groeien we met bedrijven en organisaties mee en bieden we ze voor de lange termijn energiezekerheid, zodat zij zich kunnen focussen op hun core business.”

Energiezekerheid in de toekomst

Nu actie ondernemen is volgens Van der Ende cruciaal om in de toekomst zeker te zijn van energie. “De problemen rondom onder andere netcongestie zullen toenemen en we kunnen het elektriciteitsnet niet eindeloos uitbreiden. We gaan steeds meer naar lokale energienetwerken waarbij vraag en aanbod onderling worden uitgewisseld. Zo faciliteert en realiseert Kenter lokale energiehubs op bedrijventerreinen, waardoor bedrijven zeker zijn van energie en het elektriciteitsnet niet overbelast raakt. Kenter kan bedrijven en organisaties daarin van A tot Z begeleiden. Van het eerste advies, via inzicht in data en behoeften naar technisch advies en ontwerp, tot de inzet van transformatoren, batterijen, laadpalen, zonnepanelen en Power Quality, inclusief beheer en onderhoud. Wat er ook nodig is, klanten bepalen zelf hoe ze dit willen inrichten en welke onderdelen prioriteit hebben. Zo heeft deze te allen tijden de regie over zijn eigen energiebehoefte.”

De rol van Kenter

“Wij willen een wezenlijke bijdrage leveren aan het verduurzamen van bedrijven en organisaties en van Nederland als geheel”, voegt Van der Ende toe. “Dat is ook wat mij persoonlijk drijft. Kenter staat in het hart van de energietransitie. Juist door ons brede aanbod van oplossingen en diensten hebben wij de realisatiekracht om de transitie te versnellen.”

Gerelateerde artikelen

Hoe vermijd je verborgen kosten bij gescheiden afvalinzameling?

CO2-neutraal ondernemen

Iedereen heeft weleens te maken met een gevalletje goedkoop is duurkoop. Je zag online die...

Lees verder

Moderne leeromgeving met dank aan circulaire nieuwbouw  

CO2-neutraal ondernemen

De nieuwbouw van het Ashram College heeft een sterke focus op circulariteit door het hergebruik...

Lees verder

EED cijfers gebruiken voor CO2-rapportageplicht Werkgebonden Personenmobiliteit?

CO2-neutraal ondernemen

Veel organisaties en bedrijven moeten aan de EED-auditplicht voldoen. Ze verzamelen daarvoor ook gegevens over...

Lees verder