Besparen in het productieproces

Hoe is binnen uw productie- of industrieel proces te besparen op energie? De mogelijkheden hiervoor zijn eindeloos. We noemen op deze pagina enkele voorname besparingsmogelijkheden. Maak voor verdieping gebruik van de kennis en kunde van de partners genoemd onder aan deze pagina.

Optimaliseer energieverbruik machines

Meet het energieverbruik van uw machines en stel ze vervolgens af op een betere energie-efficiency. En zet machines uit wanneer ze niet actief deel uitmaken van een productieproces.

Vraag bij vervanging of aanschaf van een nieuwe machine naar de mogelijkheden voor een lager energieverbruik. Fabrikanten hebben vaak verschillende mogelijkheden maar de klant moet er wel om vragen. Zorg daarnaast voor een goede inwerkinstructie bij het in gebruik nemen van nieuwe machines. Deze kunnen vaak meer dan de oude, maar medewerkers hebben de neiging om een nieuwe machine te gebruiken zoals de oude.

Efficiënte afstemming machinepark

Hoe efficiënter de interne logistiek, hoe lager het energieverbruik. Zet machines op logische volgorde fysiek bij elkaar, onderzoek hoe materialen of halffabricaten beter verpakt kunnen worden en evalueer de wijze waarop goederen nu intern worden vervoerd.

Bespaar energie op perslucht

Bij de productie van perslucht komt gemiddeld 96% van de benodigde energie vrij als warmte. De overige 4% zit in de gecomprimeerde lucht. Drukverlies ontstaat bijvoorbeeld vanwege transport door lange of te dunne leidingen, bij lekkages of een onjuiste afstelling van de persluchtgedreven apparatuur. Dit lijkt soms weinig, maar het levert een factor 25 aan energieverlies op. Door het gebruik te optimaliseren en warmte terug te winnen is veel te besparen op energieverbruik en kosten. Datzelfde geldt bij een energie-efficiënte besturing van de installatie en goed onderhoud.

Enkele praktische bespaartips:

  • Schakel de compressor uit als deze niet wordt gebruikt en sluit het drukvat af van de leiding.
  • Gebruik afsluiters voor apparatuur die niet in gebruik is (luchtslot).
  • Zorg ervoor dat de compressor koude én droge lucht kan aanzuigen.
  • Zorg voor een goed ontwerp: let op de inrichting van het distributiesysteem (leidingnet en koppelingen).
  • Zet de druk niet te hoog.
  • Gebruik perslucht niet onnodig (blaaspistolen).
  • Repareer lekkende koppelingen direct.
  • Overweeg om pneumatische apparaten te vervangen voor elektrische apparaten.

Lees hier meer nuttige informatie en praktische tips over een energiezuinige persluchtinstallatie >

Warmte van compressoren gebruiken voor ruimte- en waterverwarming

Bij het samenpersen van lucht komt heel veel warmte vrij (96% van de elektriciteit die de compressor gebruikt). Van deze warmte is een groot deel terug te winnen. De warmte is nuttig terug te winnen bij:

-luchtgekoelde compressoren voor ruimteverwarming van bijvoorbeeld een bedrijfshal of magazijnen

-Met een uitblaasopening met wisselklep op de luchtafvoer van de compressorruimte kan in de winter de warme lucht uit de compressorruimte direct in de werkruimte worden geblazen. In de zomer kan de klep omgezet worden en wordt de lucht naar buiten afgevoerd.

-watergekoelde compressoren voor lage temperatuurverwarming, verwarming van warm tapwater of procesverwarming.

-Met een (extra) warmtewisselaar is de warmte van de compressor over te dragen aan water voor lage temperatuurverwarming, (voor)verwarming van warm tapwater of procesverwarming. Het water is tot circa 70°C te verwarmen. Als er geen behoefte is aan de warmte, is het van belang dat een voorziening zorg draagt voor de afvoer van de warmte naar buiten.

Minder energieverbruik door materiaalbesparing

Ook door de samenstelling van een product te wijzigen is energie te besparen. Dit kan door minder materiaal te gebruiken (dematerialisatie) of door een ander materiaal te gebruiken (materiaalsubstitutie). Bij dematerialisatie haalt u de energiewinst uit het gebruik van minder grondstof per eenheid product. Een voorbeeld hiervan is het reduceren van verpakkingsmateriaal. Bij materiaalsubstitutie vervangt u de ene grondstof voor een andere, energiezuinigere grondstof. Bij grondstofvervanging kunt u ook denken aan de toepassing van gerecyclede materialen, zoals kunststof recyclaat. Veel bedrijven laten ketenanalyses of LCA’s uitvoeren om de mogelijkheden hiervoor in kaart te brengen.

Maak nu de stap naar een groenere onderneming

Alup Kompressoren

Méér dan perslucht alleen

Bespaar hier

Atlas Copco

Atlas Copco. Voor persluchtoptimalisatie

Bespaar hier

Boge energiebesparende perslucht

Energiebesparende perslucht

Bespaar hier

The Carbon Zero Club

Implementatie van energie efficieny. Minder kosten, minder CO2.

Bespaar hier

Kaeser Compressoren

Vanuit uw persluchtbehoefte oplossingen op maat.

Bespaar hier

Ook partner worden?

Heeft u oplossingen die onze bezoekers helpen met energiebesparing, duurzame opwek of CO2-reductie? Meld u dan nu als partner!

Word partner