Energie besparen op ICT

Het energieverbruik dat we nodig hebben voor ICT wordt steeds groter. Veel organisaties kunnen echter eenvoudig op deze energiekosten besparen, bijvoorbeeld door bij aankoop en gebruik bewuster te kijken naar energie, overbodige apparatuur en data uit te schakelen, te letten op sluipverbruik en zaken te outsourcen. Kijk hieronder voor belangrijke energiebesparingstips en vraag de experts op deze pagina om advies.

Energie besparen op uw kopieermachine

In kantoren staan soms kopieerapparaten dag en nacht aan. Kleine kopieerapparaten verbruiken zo’n 50 Watt en grote kopieerapparaten zo’n 100 Watt in ruststand aan sluipverbruik. Moderne kopieerapparaten zijn vaak al voorzien van functies die het energieverbruik in ruststand minimaliseren. Bij oudere machines kunt u energie besparen met een tijdschakelklok. Die klok schakelt de apparatuur uit tijdens de uren dat er niemand aanwezig is. U bespaart 10% tot 20% op de energie(kosten).

Schakel uw platte beeldscherm automatisch uit

Platte (TFT-) beeldschermen verbruiken gemiddeld 50% minder energie dan een scherm met beeldbuis. Een laptop verbruikt behoorlijk minder dan een pc. De zuinigste pc met beeldscherm verbruikt meer dan de meest uitgebreide laptop.

U kunt zelf op uw PC instellen wanneer door uw besturingssysteem Windows het beeldscherm wordt gedimd of uitgeschakeld. Dimmen en uitschakelen vindt na uw instelling automatisch plaats wanneer er een bepaalde periode (bijvoorbeeld 5 minuten) geen activiteit op uw PC is geweest. U kunt hier direct berekenen hoe en wat u kunt besparen aan energiekosten op uw PC.

Vervang oudere apparatuur

Jaarlijks neemt de capaciteit van nieuwe ICT-apparatuur (zoals de opslagcapaciteit of processorsnelheid) met ongeveer 100% toe, terwijl het energiegebruik met ongeveer 20% toeneemt. ICT-apparatuur ouder dan vier jaar, heeft in vergelijking tot moderne ICT-apparatuur een zeer beperkte capaciteit ten opzichte van het energiegebruik.

Tip: Energy Star is een keurmerk voor het energiegebruik van apparaten. In Nederland kunt u Energy Star tegenkomen op computers, beeldschermen, printers, faxen en kopieerapparaten. Het keurmerk kent een controle die plaatsvindt door een geaccrediteerde onafhankelijke organisatie. Energy Star heeft Engelstalige informatie over het keurmerk: www.energystar.gov.

Optimaal benutten ICT-capaciteit

Ook kunt u door het optimaal benutten van uw ICT-capaciteit energie besparen. In de praktijk wordt vaak meer ICT-capaciteit (zoals servers, netwerk en harddisks) gekocht dan noodzakelijk is waardoor overcapaciteit ontstaat. Alle capaciteit van ICT-apparatuur verbruikt elektriciteit, dus ook overcapaciteit. Wacht daarom nog even met uitbreidingen wanneer de huidige capaciteit nog toereikend is. Ook kunt u bestaande ICT-apparatuur deels zwaarder belasten of uitschakelen, waardoor de apparatuur efficiënter wordt gebruikt. En verwijder ook zo nu en dan oude documenten, foto’s en filmpjes, dat scheelt bij elkaar een hoop opslagruimte.

Serverruimte

ICT-apparatuur in een serverruimte zoals servers, opslagsystemen en netwerkapparatuur geven veel warmte af. Koeling helpt de bedrijfszekerheid van deze apparatuur te garanderen. Optimaliseer de koeling door de luchtstromen te optimaliseren. Zorg dat zo min mogelijk koude lucht verloren gaat of wordt geblokkeerd of hergebruik de warme lucht voor andere ruimtes of processen.

Het nieuwe werken

ICT maakt het nieuwe werken mogelijk. Werknemers kunnen thuis of in de trein inloggen op het werk waarmee ze minder aanspraak maken op de bedrijfsruimte. Dat scheelt veel autokilometers maar er zijn ook meer flexibele werkplekken mogelijk. Een flexibele werkplek is een plaats in het bedrijf waar iedere werknemer kan gaan zitten en werken. Een flexwerkpleksysteem levert in kantoren gemiddeld 25 % ruimtebesparing op. Daardoor is ook minder energie nodig voor verwarming en verlichting, alhoewel die dan wel ergens anders (zoals op de thuiswerkplek) nodig is.

Maak nu de stap naar een groenere onderneming

Reuzado ICT services

Uw partner voor circulaire ICT, IT-reuse en IT-recycling

Bespaar hier

Zifera

Aan de slag met de klimaatimpact van je website

Bespaar hier

Ook partner worden?

Heeft u oplossingen die onze bezoekers helpen met energiebesparing, duurzame opwek of CO2-reductie? Meld u dan nu als partner!

Word partner