Groene energie inkopen

Sinds de liberalisering van de energiemarkt bent u als ondernemer vrij in de keuze van energieleverancier. Het is zelfs mogelijk om voor elektriciteit een andere leverancier te kiezen dan voor gas. Het inkopen van groene stroom en groen gas is vaak even voordelig als het inkopen van grijze energie. Hieronder vindt u enkele tips en partners van het Klimaatplein die u kunnen helpen om een duurzame keuze te maken voor uw energieleverancier.

Groen, groener, groenst

Grijze stroom wordt opgewekt uit kolen, olie, aardgas of kernenergie. Groene stroom wordt op duurzame wijze opgewekt zoals door de wind of de zon. Groene stroom komt uit hetzelfde stopcontact als grijze stroom. Wanneer u overstapt op groene stroom, moet de energieleverancier ervoor zorgen dat er net zo veel groene elektriciteit op het energienet wordt gezet, als u in een bepaalde periode heeft verbruikt. De overheid controleert dit door middel van een systeem van certificaten; garanties van oorsprong genoemd. Omdat in Europa als geheel het aanbod van garanties van oorsprong groter is dan de vraag, betekent de aankoop van groene stroom niet altijd dat er in Europa méér duurzame energie wordt geproduceerd. Het kan zo zijn dat garanties van oorsprong van al bestaande duurzame energiecentrales in Europa, naar Nederland komen om gekoppeld te worden aan grijze stroom die vervolgens als ‘groen’ wordt verkocht.

Hoe groen is groene energie?

Een expert op het gebied van groene energie heeft een blog op het klimaatplein geschreven over welke soorten groene energie er zijn. Lees deze blog door hier te klikken. Ook is meer informatie te vinden op de website van de Stichting Wise die onderzoek doet naar hoe groen de verschillende energieleveranciers zijn in Nederland. Groen gas is er overigens inmiddels ook in verschillende soorten: Biogas uit Nederland is in sommige gevallen beschikbaar en CO2-gecompenseerd gas is bij meerdere energieleveranciers te verkrijgen. Vraag de op deze pagina genoemde energieleveranciers en partners van het Klimaatplein eens naar hen mogelijkheden!

Maak nu de stap naar een groenere onderneming

Greenchoice 100% groen

Duurzame energieleverancier voor ondernemers.

Bespaar hier

om | nieuwe energie

om | nieuwe energie. Lokaal opgewekt en 100% duurzaam.

Bespaar hier

Pure Energie

9 x op rij de groenste van Nederland

Bespaar hier

Ook partner worden?

Heeft u oplossingen die onze bezoekers helpen met energiebesparing, duurzame opwek of CO2-reductie? Meld u dan nu als partner!

Word partner