Regenwater als alternatief voor schaars drinkwater

Duurzaam waterverbruik

Drinkwater wordt schaarser terwijl drinkwaterbedrijven al aan hun maximale productie zitten. Drinkwaterbedrijven hebben steeds meer moeite om nog voldoende te produceren omdat de zoetwaterbronnen onder druk staan door te hoge onttrekkingen en vervuiling. En dat terwijl de watervraag juist stijgt door bevolkingsgroei en economische groei. Bedrijven gaan hiervan als eerste de gevolgen merken. Waterbedrijven hebben een leverantieverplichting aan woningen, maar niet aan bedrijven. Dus bij schaarste is de keuze snel gemaakt. Inmiddels hebben tientallen bedrijven dit al aan den lijve ondervonden, vooral in het verzorgingsgebied van Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland.

Gelukkig zijn er ook oplossingen en de belangrijkste valt gewoon uit de lucht: regenwater! Veel bedrijven hebben een grote dakoppervlakte en kunnen daarmee veel regenwater opvangen en oogsten. Maar wat kun je er vervolgens mee doen?

Regenwater voor de toiletten en groenvoorziening

Je staat er meestal niet bij stil, maar in de meeste bedrijven gaat 70% van het drinkwater op aan toiletspoeling. Tel uit je winst. Het is ook eigenlijk van de zotte dat we iedere dag duizenden liters ‘Spa Blauw’ door de wc spoelen. Dat kun je natuurlijk perfect doen met regenwater, daar kan ieder bedrijf vandaag nog mee beginnen.

En natuurlijk ook om de planten water te geven, want ook tijdens droge zomers wil je graag dat je bedrijf er presentabel uitziet.

Een regenwatersysteem voor toiletspoeling en groenvoorziening is eenvoudig. Deze bestaat uit één of meerdere regenwatertanks, een pompsysteem en een filterset.

Regenwater voor productiebedrijven

Bij productiebedrijven ligt het waterverbruik anders, want daar kan drinkwater voor allerlei toepassingen gebruikt worden: schoonmaak, koeling, als halffabrikaat voor producten. De laatste toepassing is voor regenwater afhankelijk van het type product, voor voedselproductie is bijvoorbeeld altijd drinkwaterkwaliteit vereist. Maar voor koeling en schoonmaak is regenwater altijd uitstekend geschikt, zeker met een extra zuiveringstap zodat het regenwater ook microbiologisch veilig is.

Bij productiebedrijven kan hierdoor de besparing op drinkwater nog hoger zijn dan 70%.

Regenwater voor osmosewater

Een bijzondere toepassing van regenwater is de productie van demiwater
(osmosewater), zoals de NIVO Groep doet voor het wassen van ramen. Dat is eigenlijk heel logisch omdat regenwater arm is aan mineralen en beter geschikt is dan drinkwater.

Meer weten?

Wilt u meer weten hoe u regenwater effectief kunt benutten in uw bedrijf? Bel dan met MijnWaterfabriek op 085-0471014 of stuur een mail naar info@mijnwaterfabriek.nl

Gerelateerde artikelen