Tonzon heeft ook eigen productieproces duurzaam gemaakt

CO2-neutraal ondernemen

Practice what you preach. Dat is de filosofie van Ton Willemsen, directeur van Tonzon in Enschede. Het bedrijf is al jaren bekend van het duurzame isolatiemateriaal waarmee inmiddels massa’s huizen zijn geïsoleerd. Maar Willemsen werkt ook aan de verduurzaming van zijn eigen productieproces. En daar kan vaak meer dan je zelf denkt.

Ton Willemsen Klimaatplein“Als eerste hebben we een energieadviseur ingeschakeld om te kijken waar we zelf energie kunnen besparen”, zegt Willemsen. Laaghangend fruit worden de meest simpele maatregelen genoemd: een bewegingsmelder installeren zodat het licht in bepaalde ruimtes niet blijft branden als er niemand is; oude lampen vervangen door energiezuinige verlichting (LED en zuinige tl-lampen) en de oude koelkast door een energiezuinige.

140 zonnepanelen

Willemsen: “Nadat we al die maatregelen doorgevoerd hadden bleek dat 140 zonnepanelen op ons dak voldoende zouden zijn om aan onze energiebehoefte te voldoen. Die hebben we geïnstalleerd en dan ga je kijken: wat komt erin en wat gaat eruit. Toen merkte ik dat we nog veel energie in het weekend verbruikten. En dat was niet alleen als we overwerkten. Wat bleek: het koffiezetapparaat stond continu aan. Dat zetten we nu ’s avonds en in het weekend uit. Een tip voor andere ondernemers: als je er een tijdschakelaar opzet, zorg wel dat die voldoende vermogen heeft.”

“We hebben ook lichtreclame op ons pand. Maar tussen tien uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends komt er bijna niemand langs. Dus ook die gaat uit. Het gevolg is dat we met onze 140 panelen nu een overschot aan energie produceren.”

Productiehal

Vervolgens is Willemsen gaan kijken waar hij die extra energie voor zou kunnen gebruiken. Verwarming en koeling was het meest voor de hand liggend. Voor het kantoor werd een warmtepomp geïnstalleerd en ook de temperatuur-regeling in de productiehal werd onder handen genomen.

Willemsen: “Ons dak hebben we natuurlijk al geïsoleerd met ons eigen Tonzon isolatiemateriaal. Daardoor blijft de hal koel in de zomer, maar in de winter moet er toch nog bijverwarmd worden. Dat gebeurde afgelopen winter nog door een centrale heater die naast warmte ook veel herrie en luchtstromen produceerde. Ik ben nu aan het kijken of ik de productieplekken kan verwarmen door een soort elektrische terrasverwarmers. We hebben het gas begin mei uitgezet en we gaan komende winter testen of het werkt. Dat zou mooi zijn want dan zijn we helemaal van het gas af.”

Meer dan energie alleen

Ton Willemsen heeft nadrukkelijk zijn personeel betrokken bij zijn plannen om duurzaam te gaan produceren. En dat gaat verder dan energie alleen. “We hebben zelfs een biologische bedrijfsmoestuin. Een paar werknemers vonden dat leuk om te doen en nu telen we muskaatpompoenen, peterselie, komkommers courgettes en nog veel meer. Maar de regel is: wie iets wil, moet zelf ook meedoen!”

Gerelateerde artikelen

Moderne leeromgeving met dank aan circulaire nieuwbouw  

CO2-neutraal ondernemen

De nieuwbouw van het Ashram College heeft een sterke focus op circulariteit door het hergebruik...

Lees verder

EED cijfers gebruiken voor CO2-rapportageplicht Werkgebonden Personenmobiliteit?

CO2-neutraal ondernemen

Veel organisaties en bedrijven moeten aan de EED-auditplicht voldoen. Ze verzamelen daarvoor ook gegevens over...

Lees verder

Duurzaam Investeren – welke opties heb je als ondernemer?

CO2-neutraal ondernemen

In onze economie is duurzaamheid inmiddels een gegeven. Ondernemers zijn steeds meer betrokken bij thema’s...

Lees verder