Van der Linde Catering verduurzaamt en verkleint CO2-footprint

CO2-neutraal ondernemen

Van der Linde catering + evenementen is een van de inmiddels honderd deelnemers aan de Nederlandse Alliantie voor Klimaatactie. Met een CO2-reductiedoelstelling van 40% in de komende 3 jaar gaan de deelnemers aan die Alliantie flink besparen op energiekosten. In dit interview over verduurzaming van de eigen organisatie en het verkleinen van de CO2-footprint is aan het woord: Robin van der Schuyt, directeur en mede eigenaar van Van der Linde. 

“Van der Linde Catering + Evenementen is een cateringbedrijf in de top 10 van de Nederlandse party cateraars. We zijn vooral actief in de Randstand en soms in België of Duitsland.” Vertelt Robin. “Wat qua verduurzaming ook meteen het dichtst bij onze corebusiness ligt, is dat onze keuken vooral werkt met lokale ingrediënten van het seizoen. Dat bespaart veel vervoerskilometers, houdt de lokale economie draaiende en is bovendien gezond en lekker.”

Besparen en verduurzamen

“Wij hebben onze benzine auto’s vervangen door hybride auto’s en hebben bij diverse vervangingsinvesteringen duurzame keuzes gemaakt. Bijvoorbeeld vaatwasmachines met minder energie- en waterverbruik, onze gaspitten vervangen door inductie kookplaten en een energiezuinige boiler met minder waterverbruik. Bij de bouw van het pand hebben wij al een koude-warmte installatie in gebruik genomen aangezien wij veel glas in ons pand hebben. Hierdoor wordt (zon)warmte hergebruikt in andere ruimtes. Afgelopen zomer hebben wij ook nog een ons dak volledig vol gelegd met zonnepanelen waardoor onze energie voor ruim 50% wordt opgewekt uit zonne-energie.”

Ook op de logistiek

Ook op de logistiek is flink bespaard op brandstofkosten én tijd. Van der Schuyt vervolgt: “Wij hebben zelf onze rittenplanning aangepast door minder vervoersbewegingen te maken. Hiervoor hebben wij een nieuw krattensysteem aangeschaft waardoor er meer vervoert kan worden op een rolcontainer waarmee het dus per rit efficiënter is ingericht. Ook laten wij vaker een leverancier direct op een eventlocatie leveren, waardoor eventmaterialen niet twee vervoersbewegingen nodig hebben. Indien het een centrumlocatie is in de binnenstad dan zorgen wij weer voor een enkele rit, zodat er niet meerdere voertuigen de stad in hoeven en dient ons magazijn als logistieke hub.”

Foodmiles verkleinen

“Vooral bij onze inkoop hebben wij gekeken naar de foodmiles die onze producten afleggen. Ons nieuwe assortiment bestaat daardoor nu uit 90% ingrediënten van Nederlandse bodem en bij voorkeur direct geleverd van lokale boeren. De leverancier verzamelt de bestelling bij de regionale boeren en wordt in een gecombineerde rit bij onze keuken afgeleverd. Daarnaast laten wij onze uitzendkrachten met openbaar vervoer rijden naar de event locatie of wordt er gekozen voor gezamenlijk vervoer middels minibus. Inmiddels zijn wij ook gebruik gaan maken van elektrische (accu)aggregaten in plaats van aggregaten op fossiele brandstof.”

Tips voor ondernemers die ook willen verduurzamen

Begin met bewustwording in het bedrijf, laat je medewerkers meedenken in mogelijke oplossingen. Je zult versteld staan wat mensen zelf bedenken. Hiermee is direct draagvlak gecreëerd om gezamenlijk veranderingen door te voeren. Daarnaast hebben we op basis van de metingen gezien dat wij het meeste kunnen bezuinigen op brandstof voor transport en door middel van het zelf opwekken van duurzame energie.  Daar ligt nu ook onze focus op aangezien we uiterlijk 2030 energie neutraal willen zijn.”

Wat verwacht je van de deelname aan de Nederlandse Alliantie voor Klimaatactie?

Van der Schuyt: “In het verleden hebben wij gemerkt dat je met samenwerken meer kunt bereiken; ons motto is ‘Samenwerken is samen genieten, nu en in de toekomst’ Je kunt elkaar stimuleren en je kunt van andere bedrijven leren. Hierdoor verwachten wij eerder onze doelen te bereiken. Wellicht dat wij bij toekomstige duurzame investeringen dan ook snel de juiste bewuste keuzes kunnen maken met dit netwerk.”

Nieuwsgierig naar wat de Nederlandse Alliantie voor Klimaatactie voor jou kan betekenen? Klik dan hier >  

 

Gerelateerde artikelen

Hoe bereken je scope 3 ketenemissies?

CO2-neutraal ondernemen

Veel organisaties kennen inmiddels de eigen CO2-voetafdruk wel. Die bereken je eenvoudig door het jaarlijkse...

Lees verder

Vijf dingen die ondernemers kunnen leren van lokale duurzame initiatieven

CO2-neutraal ondernemen

Kent u de leus ‘climate change is system change’? Een analyse in een notendop die...

Lees verder

Ondernemen in een postgroei samenleving, hoe doe je dat?

CO2-neutraal ondernemen

Het Klimaatplein organiseerde een online ochtendsessie over ondernemen in een postgroei samenleving. Hoe ziet zo’n...

Lees verder