Zonne-energie maken op afvalberg dankzij slimme transformatorstations

Duurzame energie

Zo’n 94.000 zonnepanelen zijn dit jaar geplaatst op de afvalberg Bavelse Berg in Breda. Samen wekken die voor 10.000 huishoudens per jaar groene stroom op. Hiermee is het één van de grootste zonneparken in Nederland. Klimaatplein partner Batenburg Energietechniek leverde met slimme transformatorstations het smart grid waarmee netbeheerder Enexis het park kan aansluiten op het energienet.

Het park is gebouwd op een afvalberg en bied daardoor veel ruimte. De zonnepanelen die worden gebruikt zijn lichtdoorlatend waardoor kruiden en grassen eronder kunnen blijven groeien. Dat is niet alleen gunstig voor de stabiliteit van de berg maar het heeft ook een ecologische waarde. Schapen kunnen gewoon onder de zonnepanelen blijven grazen.

Smart grid met slimme transformatorstations

Om dit park mogelijk te maken levert Batenburg Energietechniek 10 slimme transformatorstations. Deze stations zijn uniek omdat ze voorzien zijn van een automatiseringsbox waarmee de klant de status van de stations op afstand kan uitlezen. Data die men dan in kan zien is bijvoorbeeld de opbrengst van het zonnepark maar ook de status van de netbeveiligingen en andere installaties in ons station.

Samenwerking maakt het verschil

Het teamwerk bij dit grote project heeft volgens de betrokkenen echt verschil gemaakt. Het samenwerken met verschillende bedrijven en stakeholders maakte het tot een leerzame uitdaging. En het is ook prettig om samen te werken met professionele bedrijven als FGM, Goldbeck Solar, Rooftop Energy en Sweco .

Voor dit project hebben heeft Batenburg Energietechniek intensief contact gehad met de klant om een zo’n specifiek mogelijk product op te leveren. Dit heeft geresulteerd in 10 transformatorstations van 2500kVA waarop zo’n 15 inverters zijn aangesloten per station. Om de juiste oplossingen te realiseren is samengewerkt met leveranciers ZPUE en Siemens.

Wil je meer zien van dit project? Check dan onze projectvideo:

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Energy Hub in Zeeland zorgt voor meer ruimte op elektriciteitsnet

Duurzame energie

Op Tholen in de provincie Zeeland is onlangs de eerste energy hub (e-hub) van Nederland...

Lees verder

Dankzij energiesimulatie slim besparen en duurzaam opwekken

Duurzame energie

Met een energiesimulatie kunnen bedrijven middels een digital twin de eigen energie-infrastructuur volledig nabootsen. Vervolgens kan met...

Lees verder

Netcongestie: oplossingen voor het volle elektriciteitsnet

Duurzame energie

Net zoals het wegennet kan kampen met files, kan ook het elektriciteitsnet te maken krijgen...

Lees verder