5 tips voor brandstofbesparing

Energiebesparing

Brandstof besparen

Vervoer is in veel organisaties verantwoordelijk voor het grootste aandeel van veroorzaakte CO2-uitstoot. Zo veroorzaakt een benzine-auto die 35.000 kilometer per jaar rijdt zo’n 7,5 ton aan CO2-uitstoot. Ter indicatie: 375 volwassen bomen moeten een jaar lang groeien om de uitstoot van die auto weer in hun biomassa op te nemen. Wereldwijd is transport, zowel over de weg als via de lucht en het water, verantwoordelijk voor 25% van de totale door de mens veroorzaakte CO2-emissies.

Bij vervoer is nog veel op brandstofkosten te besparen. Daardoor wordt dan tevens bijgedragen aan CO2-reductie. Hieronder 5 tips waarmee u direct kunt gaan met het besparen op uw kosten.

1. Goed schakelen en een juist toerental

Schakel bij een personenauto zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling, en rijd vervolgens zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid met een laag toerental in die hoogste versnelling. Voor alle auto’s geldt het advies om tussen 2.000 en 2.500 toeren naar een hogere versnelling te schakelen. U vindt hier meer informatie over besparen op personenvervoer.

2. Anticipeer voor de juiste snelheid

Kijk zo ver mogelijk vooruit en anticipeer op het overige verkeer. Ziet u dat u snelheid moet minderen of stoppen voor een stoplicht, laat dan op tijd het gas los, ontkoppel niet en laat de (vracht)auto in de versnelling van dat moment uitrollen.

3. De juiste bandenspanning

Controleer de bandenspanning van uw (vracht)auto minstens 1x per kwartaal. Een juiste bandenspanning zorgt tot voor 4% minder brandstofverbruik, betere grip, een langere levensduur en een kortere remweg. Meer informatie over besparen op brandstof bij goederenvervoer vindt u hier.

4. Maak gebruik van het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is tot op heden een van de meest energiezuinige en daarmee klimaatvriendelijkste vervoersmogelijkheden. Zo veroorzaakt het rijden van een kilometer met de trein ongeveer 31 gram CO2-uitstoot, dat is 1/4e deel van een gemiddelde autokilometer. Bovendien brengt het openbaar vervoer u snel en veilig naar elke plek in Nederland. Door gebruik te maken van de trein, bus, metro of tram als alternatief vervoersmiddel wordt u energiezuiniger en dus klimaatvriendelijker van A naar B gebracht.

5. Rijd niet

Niet rijden veroorzaakt uiteindelijk helemaal geen uitstoot van broeikasgassen. Door ‘Het nieuwe werken’ in te voeren bespaart u op reiskosten en krijgen werknemers meer flexibiliteit in het plannen van hun werkzaamheden. En is een reis naar het bedrijf dan toch nodig, stimuleer dan het gebruik van de fiets of het openbaar vervoer.

Gerelateerde artikelen

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder