Nieuwe Energy Hub in Zeeland zorgt voor meer ruimte op elektriciteitsnet
Praktijkverhalen
Op Tholen in de provincie Zeeland is onlangs de eerste energy hub (e-hub) van Nederland...
Aardgas is passé. We willen graag gebruik maken van duurzame brandstoffen. Netwerkbedrijf Alliander tekende daarom onlangs samen met honderd andere partijen het manifest ‘Aan de slag met wonen zonder aardgas’. Ingrid Thijssen, lid van de Raad van Bestuur van Alliander: “Als we onze CO2-uitstoot fundamenteel willen verminderen, dan moeten we in woningen en op kantoren toch ooit van aardgas af. Wij zien dit manifest als een belangrijk samenwerkingsverband op weg naar een duurzame toekomst.”
Het ombouwen van onze wereld van fossiel naar duurzaam betekent dat er de komende decennia ontzettend veel moet gebeuren. “Voor Alliander betekent dit bijvoorbeeld dat op termijn drie miljoen klanten overgaan op andere manieren van verwarming, koken en het verwarmen van tapwater. Voor een beheerder van een gasnet van circa 43.000 kilometer is dit een enorme uitdaging”, stelt Ingrid Thijssen.
De duurzame transitie betekent dat er samenwerking nodig is. “Nederland zal op het moment van vervanging van oude ‘fossiele’ infrastructuur beslissingen moeten nemen over duurzame alternatieven. Zodra we ergens een gasnet aanleggen of vervangen, gaan we samen met gemeenten, bedrijven én bewoners kijken naar andere oplossingen voor koken en stoken in huizen en bedrijfspanden. Is er lokaal voldoende duurzaam gas? Zijn er mogelijkheden voor een warmtenet? Of is ‘all electric?’ de meest voor de hand liggende oplossing.”
Wordt dat lastig, om kantoren en woningen zonder aardgas in te richten? “De klimaatdoelstellingen van Parijs dwingen ons om onze leef- en werkomgeving ingrijpend te veranderen. Grofweg moeten er drie dingen gebeuren: op grote schaal energie besparen, van energiesoort switchen en alle benodigde elektriciteit duurzaam opwekken. Deze ontwikkelingen bieden zeker kansen voor ondernemers. Het is slim om nu al te kiezen voor windmolens, zonnepanelen en elektrische laadpalen.”
Wat dat betreft merkt de bestuurder ook al dat er mooie ontwikkelingen gaande zijn. “Het is goed om te zien dat veel energiebewuste ondernemers zelf al omschakelen naar duurzame energievoorzieningen. Ondernemers hebben hierin toch een belangrijke rol: hun ondernemingsgeest is aanstekelijk, heeft effect op hun omgeving. We trekken zelf ook graag met bedrijven op. We komen elkaar tegen in verschillende samenwerkingsverbanden en sparren met elkaar over hoe we onze toekomst duurzaam inrichten.”
Volgens Ingrid Thijssen is de tijd van ‘gewoon doen’ aangebroken. “Als we in 2050 van aardgas af willen zijn, dan moeten we nu aan de slag. En natuurlijk gaan we hierbij lastige vraagstukken tegenkomen. Het is duidelijk dat duurzame alternatieven financieel aantrekkelijker moeten worden. We zullen dus moeten regelen waar het extra benodigde geld vandaan komt en wie wat betaalt. En waar baseer je als bedrijf en bewoners je keuzes op: wordt het bio/groen gas, een warmtenet of all electric? En weer komt hier samenwerking als speerpunt boven drijven. We zullen samen met gemeentes, bewoners en bedrijven op moeten trekken om in de toekomst niet meer afhankelijk te zijn van aardgas.”
Bron foto: Alliander op Nationale Klimaattop 2016