Nieuwe Energy Hub in Zeeland zorgt voor meer ruimte op elektriciteitsnet
Praktijkverhalen
Op Tholen in de provincie Zeeland is onlangs de eerste energy hub (e-hub) van Nederland...
Klimaatplein partner KiesZon werkt op dit moment hard aan de afronding van een project dat net iets anders is dan de meeste projecten. Het gaat om een bedrijfspand van Somerset, dat verhuurd wordt aan logistiek dienstverlener Mainfreight. Het project onderscheidt zich van de standaard projecten doordat er sprake is van closed loop curtailment.
Het zonnestroomsysteem bestaat uit 14.692 zonnepanelen en 64 omvormers van 50 kW. 6 omvormers worden gebruikt om stroom te leveren aan de huurder van het pand. De overige 58 omvormers zetten de opgewekte energie op het net, waarna de energie geleverd wordt aan de particuliere klanten van onze moederorganisatie Greenchoice. De aansluiting op het net vindt over 2 weken plaats, en vanaf eind december gaan de zonnepanelen energie leveren aan de huurder.
Zoals op veel plekken in Nederland is er in de regio Zaltbommel sprake van netcongestie. Om het project op te kunnen leveren en te laten slagen, is KiesZon aan de slag gegaan met closed loop curtailment. Dit houdt in dat er alleen stroom van de zonnepanelen wordt geleverd als het pand om stroom vraagt, met als doel om nooit terug te leveren aan het energienet.
Er zijn meters geplaatst op het punt waar het pand is aangesloten op het net. Die meters registreren continu of er stroom in het pand wordt verbruikt. Als de meters merken dat het tipping point wordt bereikt, ofwel er wordt door de 6 omvormers meer geproduceerd dan verbruikt, dan gaan de omvormers terug in vermogen zodat de levering van de zonnepanelen weer gelijk is aan het verbruik in het pand.
Closed loop curtailment is met name interessant voor panden met een relatief hoog stroomverbruik in gebieden waar het net vol zit. Bij panden met een laag verbruik zou een dak vol zonnepanelen niet of slechts een klein deel van de tijd op volle kracht kunnen leveren, wat het rendement van een zonnestroominstallatie niet ten goede komt.
Om te kijken wat het rendement is bij projecten met closed loop curtailment gebruikt KiesZon rekenmodellen gebaseerd op gelijktijdigheid. KiesZon vraagt de kwartier/uurwaarden van het stroomverbruik in het pand op en legt dat over het opwekprofiel waarin wordt berekent hoeveel energie op welk moment wordt opgewekt. Op deze manier berekent KiesZon een bepaald percentage aan gelijktijdigheid.
Stel dat er een gelijktijdigheid van 70% is. Dan betekent dit dat er 30% van de opgewekte energie naar het net kan doordat er dan meer wordt opgewekt dan verbruikt in het pand. Ook zijn er andere oplossingen te bedenken om het overschot aan energie te gebruiken. Denk aan het aftobben van energie naar batterijen of accu’s, zodat de opgeslagen energie in de nacht gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld het opladen van apparatuur.
Daarnaast wordt er met de klant in gesprek gegaan om te kijken of het verbruiksprofiel aangepast kan worden, zodat het beter aansluit op het opwekprofiel. Met andere woorden: kijken of er meer energie verbruikt kan worden in de uren dat de zon fel schijnt. Een voorbeeld is het opladen van elektrische palletwagens. Meestal gebeurt dit aan het einde van de dag, terwijl het misschien ook midden op de dag kan.
Benieuwd naar uw mogelijkheden? Vraag dan hier een gesprek aan met een van de experts van KiesZon.