Radboud Universiteit bespaart twee miljoen kWh stroom dankzij nieuwe verlichting

Energiebesparing

De Radboud Universiteit streeft naar een energieneutrale bedrijfsvoering in 2050. Een groot deel van de energiebesparing wordt gerealiseerd door de overstap naar duurzame LED verlichting. Met het LED’s GO project bespaart de universiteit jaarlijks meer dan twee miljoen kWh stroom, wat gelijk staat aan het energieverbruik van ongeveer 800 huishoudens.

Investeren in energie besparen

De Radboud Universiteit heeft 10 miljoen euro geïnvesteerd in het vervangen van conventionele verlichting door energiezuinige LED verlichting. Deze investering zal naar verwachting jaarlijks meer dan 2,2 miljoen kWh besparen.Met deze overstap naar LED verlichting vermindert de universiteit haar energieverbruik voor verlichting met 65%, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van 1 miljoen euro aan energiekosten. De besparing zal in de praktijk waarschijnlijk nog hoger uitvallen, omdat LED verlichting aanzienlijk langer meegaat dan conventionele TL verlichting. Ook hoeft het minder vaak vervangen te worden.

Stap voor stap verduurzamen

In samenwerking met Klimaatplein partner Lumeco werden tijdens de eerste fase van het LED’s GO project, de grootste vier gebouwen van de universiteit voorzien van LED verlichting. Door het verduurzamen van deze vier gebouwen heeft de universiteit haar CO2-uitstoot, als gevolg van minder stroomverbruik, al met 390.000 kg verminderd. Tijdens de 2e fase worden meer dan 4.000 LED armaturen geïnstalleerd. In totaal zijn er straks meer dan 15.000 LED armaturen geïnstalleerd, met de al eerder genoemde besparing van 2.200.000 kWh.

Tom van Onna, Manager energie en energietransitie Radboud Universiteit Nijmegen: “De Radboud investeert veel geld in verduurzaming. We willen uiteindelijk toe naar alleen nog maar zeer energiezuinige en emissievrije gebouwen. Deze investering in duurzame verlichting is mede mogelijk gemaakt dankzij de subsidieregeling ‘Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA)’. Die regeling is onderdeel van het Nederlandse herstel- en veerkrachtplan, dat mede wordt gefinancierd door de Europese Commissie.”

Gerelateerde artikelen

Innovatieve stappen in de bouwsector voor een fossielvrije toekomst

Energiebesparing

De verduurzamingsuitdagingen waar Nederland voor staat zijn enorm. Hoe kijken bouwexperts binnen de sector hier...

Lees verder

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Meer doen dan wegwerken E, F en G labels om klimaatdoelen te halen

Praktijkverhalen

Sjoerd Klijn Velderman verduurzaamde zelf zijn meer dan honderd jaar oude huis: er werd isolatiemateriaal...

Lees verder