Warmteterugwinning uit persluchtproductie levert geld op!

Energiebesparing

Vrijwel alle energie die nodig is voor het maken van perslucht, komt vrij als warmte die vervolgens wordt afgevoerd. Dankzij “heat recovery” of warmteterugwin-mogelijkheden, kunt u vrijwel alle warmte terugwinnen en nuttig gebruiken binnen uw bedrijf. Soms, afhankelijk van de omstandigheden, is een investering terug te verdienen binnen een termijn van 5 maanden.

Warmte terugwinnen met wisselaar

Door een warmtewisselaar te plaatsen, kunt u vrijgekomen warmte opnemen in uw voedingwater. Dit verwarmde water kunt u vervolgens toepassen in diverse bedrijfsprocessen. Hierbij kunt u denken aan water voor ketelvoeding, wasprocessen, boilervoeding, warm tapwater of simpelweg voor het verwarmen van kantoren. Elke graad verwarming kost u tenslotte enkele euro’s van uw bedrijfsresultaat. Wanneer u zo warmte terugwint is de temperatuur van uw voedingwater hoger dan de standaard watertoevoertemperatuur. Daardoor hoeft u minder energie te verbruiken voor verwarming, dat levert een flinke besparing op.

Energie besparen met benutten hete lucht

Alle warmte die niet in de koelende olie van de compressor zit, straalt in de behuizing van de compressor en gaat verloren als warme lucht. U kunt deze warmte echter ook benutten door kanalen aan te sluiten en de warme lucht te transporteren naar een ander deel van het bedrijf. Op die manier wint u de warmte terug en is geen extra energie nodig om warmte voor uw bedrijfspand te maken. Er zijn diverse mogelijkheden voor warmteterugwinning uit uw persluchtinstallatie. U vind hier meer informatie over energie besparen in uw productieproces.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe LED verlichting zet de Nachtwacht in duurzaam licht

Energiebesparing

Het Rijksmuseum te Amsterdam heeft een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van haar verlichting....

Lees verder

Innovatieve stappen in de bouwsector voor een fossielvrije toekomst

Praktijkverhalen

De verduurzamingsuitdagingen waar Nederland voor staat zijn enorm. Hoe kijken bouwexperts binnen de sector hier...

Lees verder

Radboud Universiteit bespaart twee miljoen kWh stroom dankzij nieuwe verlichting

Praktijkverhalen

De Radboud Universiteit streeft naar een energieneutrale bedrijfsvoering in 2050. Een groot deel van de...

Lees verder