Nieuwe Energy Hub in Zeeland zorgt voor meer ruimte op elektriciteitsnet
Praktijkverhalen
Op Tholen in de provincie Zeeland is onlangs de eerste energy hub (e-hub) van Nederland...
Een gebouw waar warmte nodig is, vlak naast een gebouw dat warmte over heeft. Dat vraagt om een duurzame oplossing. Die had R&R Systems uit Gemert dan ook snel gevonden voor Fitland en De Groene Campus beide gevestigd op Suytkade, de nieuwe dynamische wijk van Helmond.
“Wij hebben al vaker met Fitland samengewerkt en dat gaf hen vertrouwen om ook voor dit project met ons in zee te gaan”, zegt Eric Bloemen van R&R Systems uit Gemert. “Het startpunt bij zo’n project is uiteraard de warmtevraag van de gebouwen. Fitland heeft voor de sporthal en sauna warmte nodig, terwijl het ernaast gelegen onderwijscomplex de Groene Campus koeling kan gebruiken. Een warmtepompsysteem is dan dé oplossing, omdat deze bij verwarmen gratis koude produceert. Vervolgens ga je kijken of je die één op één uit kunt wisselen; in dit geval dus aan het naastgelegen gebouw.”
R&R Systems uit Gemert is producent en leverancier van duurzame energiesystemen op basis van warmte-koudeopslag, aardwarmte en zonne-energie. Zo’n twintig jaar geleden gestart in de agrarische sector heeft R&R Systems zich inmiddels ontwikkeld tot een bedrijf dat werkzaam is in veel verschillende sectoren: van industrie tot particulier en utiliteitsbouw tot de recreatiesector. R&R Systems heeft een eigen systeem ontwikkeld met kunststof lamellen die als warmtewisselaar fungeren in combinatie met een warmtepomp.
“Voor de meeste ondernemers zijn lagere energiekosten de belangrijkste reden om voor ons systeem te kiezen. Maar ik zie ook dat wettelijke verplichtingen om een bepaalde EPC (energieprestatiecoëfficiënt) te halen hierin meespelen. En deels ook dat men maatschappelijk verantwoord wil ondernemen. Als de Groene Campus zijn lokalen met een airco zou koelen, dan gooit men de energie weg. Die warmte kan nu gebruikt worden voor Fitland.”
“Warmtepompen hebben tegenwoordig een erg hoog rendement, van wel vijfhonderd procent. Je stopt er één deel elektriciteit in en je krijgt er vijf delen energie voor terug. Vooral omdat gebouwen tegenwoordig ook goed geïsoleerd zijn is het rendement van een warmtepomp hoger dan van een cv-ketel.”
“Normaal werkt een WKO-installatie alleen met opslag in de grond. Echter omdat het ene gebouw vooral warmtevraag heeft en het andere vooral koelte vraagt, hoeft slechts een deel van de warmte en koude ‘bewaard’ te worden in de WKO en werkt het systeem met een uitgebreide bufferopslag.”
De terugverdientijd van de investering voor zulke energiesystemen ligt tussen de drie en acht jaar. Dat is onder andere afhankelijk van de energievraag en mogelijke subsidies, zoals SDE-subsidies (Stimulering Duurzame Energieproductie). “R&R Systems geeft dit bij haar berekeningen altijd wel aan, maar houdt zich daar zelf niet dagelijks mee bezig. Toch is het vaak lucratief om daar goed naar te kijken”, zegt Eric Bloemen. “Daarom hebben wij regelmatig contact met subsidiebureaus die de ondernemer daar bij kunnen helpen. Dit gebeurt dan vaak op basis van no-cure-no-pay. Onze insteek blijft wel dat een investering in een duurzaam energiesysteem ook zonder eventuele subsidies rendabel moet zijn!”