10 tips voor energiebesparing in de gebouwde omgeving

Energiebesparing

1. Creëer inzicht in energieverbruik
In sommige gevallen wordt tot 30% van het energieverbruik verspild doordat in de nacht nog apparaten aan staan die door niemand bediend worden. Creëer inzicht in je energieverbruik en zet apparaten uit of gebruik een tijdschakelaar voor tijden dat in je gebouw niemand aanwezig is. Meer informatie over het creëren van inzicht in je energieverbruik vind je hier.

2. Isoleren
Isoleer de muren, daken, vloeren en buizen van je gebouw. Hiermee voorkom je warmteverlies en bespaar je direct op energiekosten. Kijk hier om meer te lezen over het isoleren van je gebouwen.

3. Warmteterugwinning
Bij warmteterugwinning wordt frisse ingeblazen buitenlucht opgewarmd met de warmte van de afgezogen ventilatielucht. Dit is alleen toepasbaar in gebouwen met een mechanisch toe- en afvoer van ventilatielucht. Ook de warmte die vrij komt bij bepaalde processen, denk aan spuitcabines of poedercoatovens, kan worden ingezet voor warmteterugwinning.

4. Verlichting
Zorg voor voldoende toegang van daglicht op de werkvloer. En pas daarnaast technieken als bewegingsdetectie en daglicht afhankelijke verlichtingsmogelijkheden toe. Klik hier voor nog meer tips voor energiebesparing op verlichting.

5. Warm waterbesparing
Beperk het verbruik van warm water door waterbesparende apparatuur te gebruiken zoals luchtmengers en thermostaatkranen.

6. Zonneboiler plaatsen
Door een zonneboiler te plaatsen op het dak van je bedrijfsgebouw wordt water gratis opgewarmd door de zon en bespaar je automatisch op aardgasverbruik.

7. Hybride of full electric warmtepomp
Door een Hybride of Full Electric warmtepomp aan te schaffen bespaar je direct op aardgasverbruik. Check onze tips voor duurzaam verwarmen en koelen.

8. Houd de warmte binnen
Door als ondernemer in de winter de winkel- of showroomdeur dicht te houden is tot 43% op (warmte)energiekosten te besparen. Klanten waarderen dit gedrag, er is minder tocht in de winkel en minder omgevingsgeluid van buiten. Bespaar zo tot wel €3000,- aan stookkosten! Meer informatie over duurzaam (ver)bouwen lees je hier.

9. Verander van energieleverancier
De ene energieleverancier is de andere niet. De een biedt groene stroom en groen gas aan en de ander niet. Ook zijn er energieleveranciers die actief met je meedenken over energiebesparing of het zelf opwekken van duurzame energie. Klik hier voor meer informatie over groene energieleveranciers.

10. Pas warmte-koudeopslag toe
Pas warmte-koudeopslag in de bodem toe. Investeringen kunnen in bepaalde gevallen binnen 5 jaar worden terugverdiend. Klik hier om meer te leren over het zelf opwekken van duurzame energie.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe LED verlichting zet de Nachtwacht in duurzaam licht

Energiebesparing

Het Rijksmuseum te Amsterdam heeft een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van haar verlichting....

Lees verder

Innovatieve stappen in de bouwsector voor een fossielvrije toekomst

Praktijkverhalen

De verduurzamingsuitdagingen waar Nederland voor staat zijn enorm. Hoe kijken bouwexperts binnen de sector hier...

Lees verder

Radboud Universiteit bespaart twee miljoen kWh stroom dankzij nieuwe verlichting

Praktijkverhalen

De Radboud Universiteit streeft naar een energieneutrale bedrijfsvoering in 2050. Een groot deel van de...

Lees verder