Tijdens Sustainabul laat het Hoger onderwijs duurzaamheid zien

Energiebesparing

Duurzaamheid is een thema waar elke hogeschool en universiteit iets mee wil en moet. Dat wordt verwoord in een missie en visie of concreet vertaald in acties. Dat is vanzelfsprekend, want onderwijsinstellingen vormen de huidige generatie zodat zij klaar is voor het inrichten van een duurzame samenleving voor toekomstige generaties.

Op 29 mei 2015 wordt tijdens SustainaBul bekendgemaakt wat de meest duurzame hogeschool of universiteit is. SustainaBul is dé ranglijst van Nederlandse universiteiten en hogescholen op het gebied van duurzaamheid.

Beoordeling duurzaamheid

Onderwijsinstellingen worden door SustainaBul beoordeeld op de integratie van duurzaamheid in hun onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. Interessant is dat de ranglijst zich niet alleen richt op duurzaamheid, maar dat ook gekeken wordt naar transparantie en communicatie hierover. De deelnemende instellingen moeten zichtbaar bewijzen hoe duurzaam zij bezig zijn. Hoe staat het met gas, water, elektra, afvalstromen, CO2-footprint? Hoe vergroot men draagvlak binnen de organisatie? Op welke wijze kan op een aantrekkelijke en betekenisvolle wijze worden gecommuniceerd naar de verschillende doelgroepen?

Evenement SustainaBul

Onderwijsinstellingen krijgen ook de kans te leren van andere onderwijsinstellingen. Het evenement SustainaBul heeft een aantrekkelijk programma voor zowel deelnemers als (nog) niet deelnemende hogescholen en universiteiten. De informatiemarkt, een scala aan interessante workshops met best practices en uitdagingen, dragen bij aan de kennisdeling. Hoog eindigen op de ranglijst is natuurlijk een streven, maar meedoen aan SustainaBul is veel meer dan winnen.

Maak duurzaamheid zichtbaar!

Belangrijk is dat ambities op het gebied van duurzaamheid en energie zichtbaar moeten zijn voor de binnen- en de buitenwereld. Door voortgang van energieprestaties helder te presenteren aan studenten, docenten en medewerkers, wordt het draagvlak in alle groepen vergroot. De wens is meer dan een groter draagvlak, een onderwijsinstelling wil uiteindelijk draagkracht creëren voor zijn duurzame beleid. Een kracht vanuit mensen om de organisatie duurzaam te veranderen. Wanneer duurzaamheid door de hele organisatie wordt gedragen, wordt het duurzame imago van de instelling versterkt.

Energiedisplay

Een organisatie kan duurzaamheid zichtbaar maken met behulp van specifieke energiedisplays die geheel naar wens zijn in te vullen. Met bijvoorbeeld Erbis TV kunnen energieprestaties in de organisatie op schermen aan medewerkers en bezoekers worden gepresenteerd. De software van Erbis TV kan ook in combinatie met bestaande narrowcasting systemen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld beeldschermen in kantines met de roosterinformatie. Universiteit Leiden communiceert de opbrengsten en besparingen van de zonnepanelen ook via deze energiedisplays. En de TU Delft heeft bijvoorbeeld via een speciale website de gehele campus in kaart gebracht. Per gebouw zijn hier data, zoals verbruiken, besparingen, opbrengsten en technische gegevens te bekijken. Zo is inzichtelijk hoe een gebouw ‘scoort’ op het gebied van zijn energieprestaties, in vergelijking met andere gebouwen van de onderwijsinstelling.

Op 29 mei 2015 wordt de meest duurzame Nederlandse onderwijsinstelling bekend gemaakt. Studenten van nu willen werken aan een duurzame toekomst én studenten van morgen willen straks alleen nog maar studeren aan een duurzame onderwijsinstelling. Alle informatie over SustainaBul en het programma van het evenement vindt u op de website.

Bron foto: Citymarketing Tilburg

Gerelateerde artikelen

Nieuwe LED verlichting zet de Nachtwacht in duurzaam licht

Energiebesparing

Het Rijksmuseum te Amsterdam heeft een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van haar verlichting....

Lees verder

Innovatieve stappen in de bouwsector voor een fossielvrije toekomst

Praktijkverhalen

De verduurzamingsuitdagingen waar Nederland voor staat zijn enorm. Hoe kijken bouwexperts binnen de sector hier...

Lees verder

Radboud Universiteit bespaart twee miljoen kWh stroom dankzij nieuwe verlichting

Praktijkverhalen

De Radboud Universiteit streeft naar een energieneutrale bedrijfsvoering in 2050. Een groot deel van de...

Lees verder