Concrete gevolgen van klimaatverandering in het jaar 2021
Klimaatverandering
Van hittegolven en orkanen in de VS tot overstromingen in Europa en China. Extreem weer...
Een groep Wageningse onderzoekers is vertrokken voor een wetenschappelijke expeditie naar Spitsbergen. Tussen 19 tot 28 augustus onderzoeken ze onder meer de effecten van olievervuiling, rendierevolutie en het gedrag van walrussen.
De onderzoekers van Wageningen Universiteit maken deel uit van de grootste Nederlandse wetenschappelijke Noordpool-expeditie ooit. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken over deze expeditie “We krijgen nu meer inzicht in de gevolgen van menselijke activiteiten en klimaatverandering voor het poolgebied. Dat helpt ons om op een verantwoorde manier om te kunnen gaan met dit kwetsbare gebied.”
Surreëel dat we nu echt gaan’, zegt Martine van den Heuvel-Greve, onderzoeker bij Wageningen en één van de coördinatoren. ‘Het is een meisjesdroom voor iemand als ik die reisverslagen las van Amundsen en Shackleton om zelf op expeditie te gaan.’
Van den Heuvel-Greve verricht zelf ook wetenschappelijk onderzoek aan boord. Ze onderzoekt hoe dieren, zoals noordelijke vlokreeften en slakken, reageren op olievervuiling. Dieren worden blootgesteld aan water met oplopende concentraties olie. De toxicoloog verwacht dat het onderzoek snel relevant wordt, nu olie-exploitatie in het Noordpoolgebied een reëel vooruitzicht is.
Wageningen Universiteit organiseert voor hen die concreet aan de slag willen met het tegengaan van klimaatverandering en verduurzaming van de eigen organisatie een summer course. Iedereen die zich graag inzet voor duurzame en groene innovatieve ideeën en bij de uitvoering op weerstand stuit binnen de organisatie is welkom. De summer course op 22 september in Wageningen biedt handvatten om ideeën goed over de bühne te brengen, mensen mee te krijgen en échte impact te bereiken.
Bron foto: WUR