Maatregellijsten voor verplichte energiebesparing bekend

Energiebesparing

De verplichting om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van maximaal 5 jaar te nemen is niet nieuw. Vanaf vandaag treden er wijzigingen in de wet op die deze besparingsplicht verduidelijken. Door de introductie van erkende maatregelen wordt helder gemaakt hoe een organisatie aan deze verplichting kan voldoen.

De erkende maatregelen voor energiebesparing geven invulling aan de wettelijke besparingsplicht. De uitvoering door organisaties en het toezicht daarop door het bevoegd gezag of omgevingsdiensten wordt zo vereenvoudigd.

Lijsten voor 7 bedrijfstakken

De erkende maatregelen verduidelijken hoe een organisatie aan de energiebesparingsverplichting in artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit kan voldoen. Voor de volgende bedrijfstakken treden de erkende maatregelen nu in werking: kantoren, gezondheids- en welzijnszorginstellingen, onderwijsinstellingen, metalelektro en mkb-metaal, autoschadeherstelbedrijven, rubber- en kunststofindustrie, commerciële datacentra.

Er wordt ook gewerkt aan het bepalen van erkende maatregelen voor andere bedrijfstakken. Meer informatie hierover vind u op de website van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Terugverdientijden

Het Klimaatplein verzamelde de afgelopen jaren de terugverdientijden van energiebesparende maatregelen. Sommige maatregelen kosten niets en leveren al direct energiebesparing op. Andere maatregelen kennen een terugverdientijd van 1 á 2 jaar en dragen direct bij aan kostenbesparing. Vanwege het lagere energieverbruik dragen de maatregelen ook bij aan minder uitstoot van CO2. Dat maakt energiebewust ondernemen niet alleen interessant voor de portemonnee, maar ook voor het tegengaan van klimaatverandering.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe LED verlichting zet de Nachtwacht in duurzaam licht

Energiebesparing

Het Rijksmuseum te Amsterdam heeft een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van haar verlichting....

Lees verder

Innovatieve stappen in de bouwsector voor een fossielvrije toekomst

Praktijkverhalen

De verduurzamingsuitdagingen waar Nederland voor staat zijn enorm. Hoe kijken bouwexperts binnen de sector hier...

Lees verder

Radboud Universiteit bespaart twee miljoen kWh stroom dankzij nieuwe verlichting

Praktijkverhalen

De Radboud Universiteit streeft naar een energieneutrale bedrijfsvoering in 2050. Een groot deel van de...

Lees verder