Van mest-stieren naar duurzame energie

Duurzame energie

Net als zijn opa en vader koos Chris Hopmans (54) ervoor om boer te worden. Maar dan niet helemaal op de traditionele manier. Naast akkerbouw is duurzame energie nu een belangrijke tak binnen zijn boerenbedrijf. Twintig jaar geleden zette Chris de eerste stappen naar windenergie en inmiddels is hij bezig het grootste zonne-energiepark van Nederland te realiseren.

“Ik ben opgegroeid op een boerderij in het Brabantse Hoogerheide,” vertelt Chris. “Mijn vader hield midden in het dorp 300 mest-stieren. Dat is natuurlijk uitzonderlijk, maar dit was nu eenmaal zo gegroeid. Samen met mijn broer nam ik de boerderij over toen mijn vader met pensioen ging. Tien jaar geleden moesten we echter weg uit het centrum om ruimte te maken voor een nieuwbouwwijk. We vertrokken naar de rand van Woensdrecht.”

Toekomst

“Vroeger kon je als boer met hard werken je geld verdienen, maar intussen draait het niet meer alleen om hard werken. In mest-stieren zagen we geen toekomst meer. Twintig jaar geleden ben ik me daarom gaan verdiepen in windenergie. Het was nieuw, opkomend en de techniek fascineerde me. In Nederland was nog weinig ervaring met windmolens. Ik ben toen gaan praten met collega-boeren, windturbines gaan bezoeken en heb heel veel informatie verzameld. We besloten een procedure te starten voor een vergunningsaanvraag. Zeven jaar later stond onze eerste windmolen in de polder van Woensdrecht.”

Windmolens

Het bleef niet bij die ene windmolen. Chris: “Ondertussen hebben we er zeven. De eerste is echt van ons en samen met drie andere boeren participeren we in zes windmolens van Scheldewind. Een molen plaatsen is een meerjarenproject. De procedures zijn lang en mensen kunnen bezwaar maken. Iedereen heeft er een mening over en daar moet je ook naar luisteren. Ik wil wel naar iedereen mijn hand kunnen opsteken als ik in de polder loop. Veel boeren haken af op die lange procedures en verhuren hun grond aan een energiemaatschappij. Voor mij is het zelf regelen juist een passie!”

Specialiteit

“We hebben een duidelijk rolverdeling. Mijn broer is verantwoordelijk voor de akkerbouw. We verbouwen traditionele gewassen zoals bieten, uien, graan en daarbij dan een sluitgewas zoals mais of bonen. Mijn specialiteit is duurzame energie. Ik ben daardoor wel meer aan het managen dan vroeger. Zo is het bij elkaar brengen van de juiste specialisten erg belangrijk. Het is een kleine wereld, dus ondertussen heb ik een goed netwerk. Maar ook als een project eenmaal draait, ben ik er volop mee bezig. Ik overleg regelmatig met monteurs over kleine storingen in de windmolens. Ik ben ongeveer 60% van mijn tijd bezig met duurzame energie en 40% met de akkerbouw. Helemaal overstappen op duurzame energie ga ik nooit doen. Buiten werken vind ik heerlijk, net als het werken met voedsel. Voedsel is onze eerste levensbehoefte en daarmee bezig zijn geeft ook veel voldoening.”

Bron foto: Delta Lloyd

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Energy Hub in Zeeland zorgt voor meer ruimte op elektriciteitsnet

Praktijkverhalen

Op Tholen in de provincie Zeeland is onlangs de eerste energy hub (e-hub) van Nederland...

Lees verder

Dankzij energiesimulatie slim besparen en duurzaam opwekken

Duurzame energie

Met een energiesimulatie kunnen bedrijven middels een digital twin de eigen energie-infrastructuur volledig nabootsen. Vervolgens kan met...

Lees verder

Netcongestie: oplossingen voor het volle elektriciteitsnet

Duurzame energie

Net zoals het wegennet kan kampen met files, kan ook het elektriciteitsnet te maken krijgen...

Lees verder