Aan de slag met schoon woon-werk verkeer

Klimaatbeleid

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu riep tijdens de Nationale Klimaattop het bedrijfsleven op om de afspraken uit Parijs te vertalen naar acties. Eén ding is duidelijk: als niet ook de stap naar duurzamer reizen snel wordt gemaakt, is de overgang naar duurzame energie voor niets geweest. Juist daar kunnen bedrijven hun rol pakken. Bovenop de energietransitie is daarom ook de mobiliteitstransitie noodzakelijk.

CO2 uitstoot auto’s

Auto’s veroorzaken nog steeds ongeveer 20% van alle CO2 uitstoot in Nederland. Meer dan de helft van alle autokilometers in Nederland wordt betaald door werkgevers. We hebben een sterke dienstensector: maar liefst 70% van de economie. Hun CO2 voetafdruk bestaat voor het grootste deel uit (auto)mobiliteit.

Duurzame mobiliteit

Nederland wordt steeds drukker en de verstedelijking neemt toe. Schattingen gaan uit van een groei van het autoverkeer tot 2050 met 23%. Eén trein staat gelijk aan duizend auto’s. Juist een beter gebruik van openbaar vervoer gaat hier het verschil maken. Juli dit jaar presenteerden wij daarom met de vier stadvervoerders (HTM, RET, GVB, Qbuzz/U-OV) Duurzame Mobiliteit van de Toekomst; met een richting, ambities en investeringsplannen van ten minste €1 miljard per jaar. Steden als Kopenhagen laten zien dat het kan: Het aandeel reizigers in het openbaar vervoer kan veel verder omhoog. In Kopenhagen reist 27% met het openbaar vervoer; in de Nederlandse randstad is dit net meer dan 10%.

Treinen op windenergie

Vanaf 1 januari 2017 rijden alle elektrische treinen in Nederland op windenergie. Daarmee zijn we het eerste land in de wereld. Na “Parijs” heeft NS besloten één jaar eerder dan gepland de overgang naar duurzame energie te maken, zodat onze negen miljoen klanten in Nederland elke dag zonder schadelijke CO2 uitstoot kunnen reizen.

Ook zijn we samen met het Ministerie van Infrastructuur & Milieu, werkgeversorganisatie VNO-NCW en Natuur & Milieu gestart met de eerste groep van 15 grote werkgevers om de mobiliteit van hun medewerkers te verduurzamen. Hun medewerkers worden actief gestimuleerd minder met de auto en meer met de fiets, trein of elektrisch vervoer te reizen. Met aanpassingen van reiskostenregelingen, arbeidsvoorwaarden, huisvesting en parkeerbeleid en gedragscampagnes worden medewerkers gestimuleerd om de CO2 uitstoot van hun woon-werkverkeer terug te dringen.

Economisch rendabel

Anders Reizen kan nu al en is economisch rendabel: het vereist geen grote investeringen, maar andere afspraken en het spaart juist kosten. Wie eenmaal kennismaakt met reizen per fiets, deelauto of trein in plaats van met de auto wil ook vaak niet terug; van alle deelnemers aan het Low Car Diet reist na twee jaar structureel nog steeds 60% meer met het Openbaar Vervoer en 50% pakt vaker de fiets. Autoritten op fossiele brandstof zijn nu nog de norm maar moeten de uitzondering worden.

Binnenkort nemen we in Nederland hopelijk afscheid van de kolencentrales; Over een paar jaar kijken we met dezelfde verbazing terug op het tijdperk van de benzinemotor.

Ook NS is partner > van het Klimaatplein.

Bron foto: NS

Gerelateerde artikelen

Tweede Kamercommissie Klimaat en Groene Groei ontvangt oplossingen voor nakomen klimaatakkoord Parijs

Klimaatbeleid

De Tweede Kamercommissie voor Klimaat en Groene Groei ontving deze week een lijst met oplossingen...

Lees verder

Alleen extra beleid met snel effect maakt halen Nederlands klimaatdoel 2030 mogelijk

Klimaatbeleid

Uit de vandaag verschenen Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2024 blijkt dat het heel erg onwaarschijnlijk...

Lees verder

Een Klimaatakkoord voor maximaal anderhalve graad opwarming van de aarde

Klimaatbeleid

Een klimaatdoel van maximaal anderhalve graad Celsius mondiale temperatuurstijging is tijdens de klimaattop van Parijs...

Lees verder