Besparen op transport en afgifte van warmte

Energiebesparing

“De energietransitie is een veelbesproken onderwerp en iedereen vindt dat we van het gas af moeten, maar ondertussen lekt de energie aan alle kanten weg. Laten we eerst zorgen dat we warmte efficiënt gaan gebruiken. We wekken het wel steeds duurzamer op, maar transporteren het niet efficiënt én het wordt niet slim afgegeven aan de ruimte waar we het nodig hebben.”

Ton Willemsen van Klimaatplein partner TONZON spreekt bevlogen over dit onderwerp. Hij zet zich al jaren in voor een energiebewust en CO2-neutraal Nederland en laat met zijn innovaties zien hoe er concreet bespaard kan worden.

Innovaties tegen warmtelekken

TONZON ontwikkelde drie producten waarmee warmtelekken kan worden tegengegaan. Voor radiatoren is er de slimme HR-radiatorfolie. Deze wordt niet op de muur aangebracht maar op de achterkant van de radiator zelf. Zo doet dit product onzichtbaar en doelmatig zijn werk. TONZON Bandagefolie is bedoeld voor het omwikkelen van (met buisisolatie geïsoleerde) cv-buizen. En met TONZON Thermoskussens kan het warmteverlies via begane grondvloeren flink worden beperkt. Naast een lagere energierekening (tot circa veertig procent lagere stookkosten) en dus minder CO2-uitstoot vanwege lager gasverbruik, levert dit ook meer comfort voor de eigenaar op.

Gebouwde omgeving

HR-radiatorfolie, bandagefolie en thermokussens zijn toepasbaar in zowel nieuwbouw als renovatietrajecten van woningen en utiliteitsbouw. Willemsen noemt overheidsgebouwen als specifieke doelgroep. “Hier wordt nog amper nagedacht over dit soort isolatie. Natuurlijk zijn er voorbeelden van hoe het wel kan. Zo heeft de provincie Groningen als maatregel voor energiebesparing 15.000 pakjes radiatorfolie aangeschaft en laten aanbrengen in een deel van de sociale huurwoningen.”

Voortrekkersrol installateur

Het kan veel beter. En daar zou de installateur een voortrekkersrol in kunnen vervullen volgens Ton Willemsen. “Hun rol blijft helaas dikwijls beperkt tot het leveren en installeren van de HR-ketel. Wanneer zij het belang gaan onderkennen van het dichten van de warmtelekken die ontstaan bij het transport en de afgifte, kunnen we de energietransitie gaan versnellen. Ik durf te stellen dat als we deze drie folieproducten > op grote schaal gaan toepassen in de bebouwde omgeving, we de totale besparingsdoelstellingen uit het energie-akkoord kunnen gaan verdubbelen.”

Gerelateerde artikelen

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder

Energiebewust en duurzaam ondernemen? Koffiebranderij Hesselink doet het gewoon.

Praktijkverhalen

Gerrit Hesselink komt, zo zegt hij zelf, uit een echt koffiebrandersgeslacht. Hij is de vierde...

Lees verder

Sportlocaties duurzaam verwarmen met een warmtepomp

Energiebesparing

Zowel beweging als verduurzaming van haar sportlocaties staat bij het Sportbedrijf Rotterdam hoog op de...

Lees verder