Bespaart jouw bedrijf al genoeg energie?
Energiebesparing
Nederland wil, samen met andere Europese landen, veel minder energie gaan verbruiken. Er is daarvoor...
Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te combineren met de verduurzaming van de rest van de woningschil. Wanneer ook een hoogwaardige isolatie in de spouwmuren wordt aangebracht en nog aan kierdichting en ventilatie gedaan wordt, komen woningen in de buurt van energieneutraal en kunnen woningcorporaties een energieprestatievergoeding (EPV) aanvragen.
Dankzij de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) wordt het vanaf 2024 nog interessanter om te isoleren met biobased isolatiematerialen. Onder bepaalde voorwaarden is een bonusbedrag te ontvangen naast de reguliere subsidie voor het toepassen van biobased isolatiematerialen. In de kennisbank van Klimaatplein partner Takkenkamp leest u hier meer over.
Door woningen te isoleren met duurzaam geproduceerd en milieuvriendelijk afbreekbaar isolatiemateriaal wordt niet alleen het wooncomfort verbetert. Het bespaart natuurlijk ook op de energierekening en het draagt bij aan een beter milieu.
De ministeries van BZK, I&W, LNV en EZK zien biobased bouwen als een zeer kansrijke methode om de milieu-impact van de landbouw, industrie en de bouw te verlagen. Met deze aanpak trekken ze 200 miljoen euro uit om het grootschalig gebruik van biobased bouwmaterialen te stimuleren.
In deze video brengt Marcel van Haren, Adviseur Klant & Markt van Takkenkamp met Jan Willem van de Groep van Building Balance, een bezoek aan het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIVON). Hier gingen zij met elkaar in gesprek over de toekomst van biobased bouwen, ‘van land naar pand’. Building Balance is de uitvoeringsorganisatie van de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB).
Jan Willem noemt biobased bouwen het: ”vooruit naar vroeger”. Vroeger werd namelijk alles met biobased bouwmaterialen gebouwd. Om over te kunnen gaan naar all-electric moeten woningen goed geïsoleerd worden. Gelukkig groeit het besef dat voor een duurzamere toekomst, de omslag naar het gebruik van biobased materialen een essentiële stap is én ook nog eens grote voordelen met zich meebrengt. De bouwsector heeft de sleutels in handen om, in ieder geval voor de gebouwde omgeving, een flinke slag te kunnen maken in het behalen van de verduurzamingsdoelstellingen.