Breder kijken naar terugverdientijden energiebesparende maatregelen

Energiebesparing

Veel ondernemers overwegen om energiebewuster te ondernemen. Klimaatverandering en kostenbewustzijn zijn daarvoor belangrijke motieven. Vaak wordt bij energiebesparing of duurzame opwekking dan gekeken naar de terugverdientijd. En dan gaat het meestal alleen om de tijd dat een maatregel zich in euro’s terugbetaalt vanwege een lagere energierekening. Maar energiebesparing levert meer op.

Meer gezondheid, meer productiviteit

De binnenmilieukwaliteit in veel Nederlandse gebouwen is verre van optimaal. De indirecte kosten van het slechte binnenmilieu in Nederlandse utiliteitsgebouwen zijn hoog: ongeveer 5 miljard euro op jaarbasis. Terugverdientijden van veel energiebesparende maatregelen worden heel veel lager wanneer je ook de verborgen meeropbrengsten door productiviteits-verbetering en ziekteverzuimverlaging meerekent. En een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu gaan heel goed samen.

Laag energieverbruik en gezond binnenmilieu

Een robuust ontwerp waarbij passieve maatregelen zoals een slim ontworpen gevel de voorkeur hebben boven een overdosis installatietechniek is zowel qua gezondheid als energiegebruik te prefereren. Een doordacht ontwerp, niet voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en niet bezuinigen op opleveringscontrole, monitoring en onderhoud is de sleutel tot laag energiegebruik en een grote mate van gebruikerstevredenheid en een minimum aan binnenklimaatklachten.

Energiebesparing alleen biedt soms te weinig stimulans om te kiezen voor (extra) maatregelen die meerkosten met zich meebrengen. Door op positieve effecten op gezondheid, productiviteit en ziekteverzuim te letten en de mogelijkheid gebouwen meer als ‘marketingtool’ te zien kunnen opdrachtgevers eerder over de streep getrokken worden om energiebewuster te (ver)bouwen. Betrek daarom bij het berekenen van een terugverdientijd ook de gezondheidsaspecten en arbeidsproductiviteit. Ze zijn misschien wat minder direct in precieze euro’s te berekenen, maar dat het op langere termijn rendeert is zeker.

Bron: Literatuuronderzoek SenterNovem 2006
Met dank aan @Selinaroskam

Bron foto: Citymarketing Tilburg

Gerelateerde artikelen

Hoe snel is het nemen van energiebesparende maatregelen terugverdiend?

Energiebesparing

De snelheid waarmee energiebesparende maatregelen door bedrijven worden terugverdiend, kan sterk variëren en is afhankelijk...

Lees verder

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Energiebesparing Rotterdamse stijl: gewoon doen

Energiebesparing

Typisch Rotterdams: handen uit de mouwen en beginnen. Verstegen Spices & Sauces bewijst dat dit...

Lees verder