Brugse drukkerij verdient energiezuinige persluchtinstallatie in 2,3 jaar terug

Energiebesparing

Kunstenaars die naast de drukpers staan en heel kritisch het resultaat bekijken. Dat is bij drukkerij die Keure in Brugge dagelijkse kost. Want kunstenaars willen persé dat de kleuren op papier net zo worden weergegeven als op hun schilderij. En die Keure geniet wereldfaam op dat vlak, tot in de VS. Hoge kwaliteit vraagt die Keure ook van haar leveranciers. Klimaatplein partner Compair Geveke mocht de nieuwe persluchtinstallatie leveren, omdat zij verder meedacht dan andere leveranciers. Onder meer door voor te stellen de hele installatie in een zeecontainer te plaatsen.

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de bedrijfsvoering van die Keure. Een globale studie naar energiebesparingsmogelijkheden wees uit dat er op perslucht stevig was te besparen. Drukpersen en afwerkmachines draaien voor een belangrijk deel op perslucht. Het is gebruikelijk dat elke drukpers af fabriek een eigen compressor krijgt. Rony Adam, Facilities Manager bij die Keure: “Dat waren niet-toerengeregelde, overgedimensioneerde, kleine compressoren van 7-22 kW. Ze draaiden meer nullast dan vollast. Totaal niet efficiënt. Daar hadden we er tien van staan die natuurlijk ook allemaal onderhouden moesten worden. Eén centraal persluchtsysteem zou veel efficiënter zijn. Bovendien konden we dan de warmte recupereren om een deel van ons pand te verwarmen.”

Efficiënt bereik

Met die gedachten sprak die Keure met drie persluchtleveranciers. Twee leveranciers wilden op basis van de globale energieberekeningen zo snel mogelijk een compressor leveren. CompAir Geveke ging zorgvuldiger te werk en had aandacht voor de daadwerkelijke persluchtbehoefte op verschillende momenten in de productie. Uiteindelijk is gekozen voor de 75 kW toerengeregelde schroefcompressor van CompAir. Die compressor is precies geschikt voor de meest gevraagde capaciteit, waardoor de compressor nagenoeg constant in zijn efficiënte bereik draait. Er zijn twee exemplaren aangeschaft; één dient als back up.

Gedegen aanpak

De gedegen aanpak bevestigde het vertrouwen dat men al in CompAir Geveke had gekregen door de levering en het onderhoud van een aantal compressoren voor afwerkingsmachines. Adam: “Bovendien stelde zij voor de hele persluchtinstallatie in een zeecontainer te plaatsen. Dat was voor ons ideaal, want anders hadden we moeten verbouwen of bijbouwen met alle bijkomende gedoe van vergunningen. Bouwwerken waren nu niet aan de orde. Het plaatsen van de container was een fluitje van een cent en bij het overschakelen naar de nieuwe persluchtinstallatie zijn we geen moment uit bedrijf geweest. Het draait van begin af aan goed.”

De berekende terugverdientijd van het hele project is slechts 2,34 jaar. In die berekening is alles meegenomen: de aanschaf van de hele persluchtinstallatie in de zeecontainer, energiebesparing, overheidssubsidie, opbrengsten van oude compressoren en lagere onderhoudskosten. Aardige meevaller: inmiddels blijkt de energiebesparing nog groter te zijn dan verwacht!

Gerelateerde artikelen

Meer doen dan wegwerken E, F en G labels om klimaatdoelen te halen

Energiebesparing

Sjoerd Klijn Velderman verduurzaamde zelf zijn meer dan honderd jaar oude huis: er werd isolatiemateriaal...

Lees verder

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder