Nieuwe LED verlichting zet de Nachtwacht in duurzaam licht
Energiebesparing
Het Rijksmuseum te Amsterdam heeft een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van haar verlichting....
De wereld om ons heen is nu echt aan het veranderen. We zien het niet alleen aan het klimaat, de economie maar ook als we boodschappen gaan doen. Sinds kort ga ik graag mijn boodschappen doen bij een biologische boer in het Brabantse land. Dachten we vroeger nog dat dit iets was voor nobele strijders of idealisten met geitenwollen sokken. Niets is minder waar… je ziet hier juist veel jonge en hippe mensen met een hybride auto die nadenken over de dingen die ze elke dag doen.
Waarom geef ik dit voorbeeld zul je wellicht denken… Het gaat om veranderen. De mens zal moeten veranderen en niet de maatschappij of het bedrijf waarvoor je werkt. Jij als individu moet veranderen om de wereld een stukje beter te maken. Zo ook kijkend naar de economie en zeker zoals we die nu kennen. We moeten namelijk niet meer denken in een lineair model maar in een circulair model.
Van een lineaire naar circulaire economie
De economie zoals we die al jaren kennen is de lineaire manier van produceren: aanschaffen en weer weggooien (hopelijk in de juiste bak zodat er nog iets goed mee gebeurt). Maar waarom doen we dat zo? Het antwoord hierop is 9 van de 10 keer: “Omdat we het altijd zo gedaan hebben!?” En daar gaat het om. Verandering begint bij jezelf en de omgeving waarbinnen je acteert.
Een goed voorbeeld van een grote verandering is het denken in circulaire modellen. Waarom zouden we nog eigenaar willen zijn van alle spullen in ons huis? Waarom zouden we niet bij bedrijven standaard producten aanbieden als een service. Zoals het aanbieden van duurzame LED-lampen met armaturen maar dan als dienst zoals pay-per-lux: Light as a Service! In dit geval blijft bijvoorbeeld Philips eigenaar van het product en neemt de klant het product af als dienst. Nadat het dienstverband is beëindigd geeft de producent de mogelijkheid om de materialen te hergebruiken. Dus in bovengenoemd voorbeeld gaat het niet meer om eigenaarschap van een product maar om het gebruik van het product.
Samen doen!
Om bovenstaande voor elkaar te krijgen is het van groot belang om goed met elkaar samen te werken. Om samen met partners, klanten en stakeholders open en transparant te zijn. Te leren van elkaar en zoals het bij een goed partnerschap of huwelijk veelal gaat… gaat niet alles goed. Zo werkte het ook bij de biologische boer waarmee ik begon. Hij kon het ook niet alleen en heeft samen met de gemeente, sociale werkplaats en leveranciers ervoor gezorgd dat hij op een hele duurzame en verantwoorde manier kan werken. Weet je wat nou zo mooi is? Hij heeft het nog nooit zo druk gehad. De markt is er klaar voor om een steentje bij te dragen aan die toekomst van onszelf maar vooral van de wereld!
Ontdek hier wat er mogelijk is met duurzame verlichting en energiebesparing.