Climate makeover Iedema projectstoffering

Iedema projectstoffering

Marco Kotteman > Iedema projectstoffering:

“Wij zijn een landelijk werkende organisatie met momenteel 3 en in 2016 5 vestigingen verspreid door heel Nederland. Wij werken in een branche (projectstoffering) waar de verwerkende bedrijven zeer weinig duurzaamheidactiviteiten ontplooien. Wij willen naast onze eigen processen te verbeteren ook een inspiratie vormen voor de branche.”


[tabcontent id=”tab1″]

“Wij willen inspiratie vormen voor de branche”

“Het zal lastig worden,” zegt Marco Kotteman (1969), adviseur duurzaamheid bij Iedema Projectstoffering (momenteel drie vestigingen). Eigenlijk denkt Kotteman niet dat Iedema binnen een jaar klimaatneutraal kan worden, maar hij laat zich graag verrassen. Bovendien zijn ze bij Iedema niet vies van een uitdaging, zegt hij. “We werken al jaren met duurzaamheid in ons achterhoofd, en zo handelen we ook. Niet de goedkoopste spullen gebruiken maar – waar het kan – herbruikbare kwaliteitsproducten, geen onderbetaalde zzp’ers maar vaste krachten, aangevuld met een vaste groep freelancers. Maar vooral: goed werk leveren, zodat een vloer er niet na een 7 jaar al uitgehaald hoeft te worden.”

Iedema doet dus al een hoop, maar laat het nog niet zien. Kotteman: “En dat is wel belangrijk, ook voor je klanten. We zouden trots zijn als we duurzame koploper binnen onze branche kunnen worden, maar dan moet je wel vertellen wat je allemaal doet op het gebied van mvo. Daarom ben ik blij dat we een adviestraject hebben gewonnen, want adviezen over duurzaamheid zijn altijd welkom. Rob van der Rijt van het Klimaatplein heeft bij meer duurzame bedrijven in de keuken gekeken dan ik, dus ik kijk uit naar ons eerste gesprek. Beter goed gejat dan slecht bedacht, zeg ik altijd!”

De branche van de projectstoffeerders is volgens Kotteman niet uitgesproken duurzaam. “Je hebt bedrijven die er mee bezig zijn, bedrijven die er een beetje mee bezig zijn en bedrijven die het helemaal links laten liggen. Gelukkig kun je er tegenwoordig niet omheen door de regelgeving, maar er kan en moet nog een hoop gebeuren. Zeker aan de onderbelichte people-kant. Ik hoop dat wij op dat gebied een voorbeeldfunctie kunnen vervullen.”

Rob van der Rijt van het Klimaatplein over deze Makeover:

“Ik verwacht dat bij Iedema het vervoer een groot deel uitmaakt van de CO2-voetafdruk. Dan wordt het interessant om te onderzoeken of er logisch, zuinig en duurzaam gereden wordt. We moeten kijken of de routes beter op elkaar afgestemd kunnen worden, of de chauffeurs getraind kunnen worden om beter en duurzamer te rijden en wellicht zijn CO2-neutrale voertuigen een optie.”

Het adviestraject begint met het in kaart brengen van de CO2-voetafdruk. Vanuit dat inzicht is het makkelijk om straks die maatregelen te nemen die de meeste impact hebben. De CO2-voetafdruk van Iedema ziet er op dit moment als volgt uit:

Staafdiagram-Iedema-CO2 voetafdruk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle winnaars

[/tabcontent]

[tabcontent id=”tab2″]

11 december 2015 ontvingen Roelke Iedema, Marco Kotteman en Bart Lenting van Iedema Projectstoffering Rob van der Rijt van het Klimaatplein op het bedrijfsgebouw te Zwolle. Tijdens het gesprek dat daarop volgde werd besproken welke maatregelen voor energiebesparing en duurzame opwekking al genomen zijn en wat er in het komend jaar nog mogelijk is.

Wanneer Iedema 100% klimaatneutraal wil zijn, dan moet ook 100% verantwoordelijkheid genomen worden voor alle broeikasgassen die de organisatie veroorzaakt. Dat begint met inzicht in waar uitstoot wordt veroorzaakt. Tijdens het gesprek hebben we daar nog wat puntjes op de i gezet om stroom-, gas-, en dieselgegevens zo adequaat mogelijk weer te geven. Iedema Projectstoffering betreft 3 vestigingen en zo’n 22 chauffeurs en daar worden de verbruiksgegevens van gespecificeerd.

Showroom-zwolle-IedemaVervolgens is gekeken naar hoe te besparen is op energieverbruik. Daarvoor zijn al de nodige maatregelen genomen. Zo zijn de panden allemaal goed geïsoleerd, is er dubbel en soms driedubbelglas en zijn er deurdrangers geplaatst om de warmte in de kantoorruimten te houden. In het magazijn waait een ventilator aan het plafond om de warmte naar beneden te brengen en de warmtethermostaat in een van de filialen is beter afgestemd op het gebruik. De verlichting wordt in verschillende groepen ingeschakeld zodat er ook alleen maar licht is waar dat nodig is. Ook is er op een locatie al gestart met het omzetten van TL naar LED verlichting.

Maar er kan meer. Zo zullen de de thermostaten van de andere 2 locaties ook beter afgesteld worden op de warmtebehoefte. Er wordt een offerte aangevraagd om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Voor de grijze energieleverancier zal worden gezocht naar een groene die bij voorkeur windenergie kan leveren uit windmolens in de buurt van de filialen van Iedema.

En dan het vervoer. Het grootste gedeelte van CO2-voetafdruk wordt veroorzaakt door wegverkeer. Bij vervangingsinvesteringen werd al gekeken naar het meest zuinige exemplaar, maar nu zal ook een elektrische bus worden gereden bij het toekomstige filiaal in Amsterdam. Om vervolgens zuiniger te rijden zullen 2 experimenten worden uitgevoerd. Een aantal chauffeurs gaan op een cursus voor Het Nieuwe Rijden en bij een aantal auto’s word het motormanagement aangepast aan de bestuurder om het verbruik te reduceren. Bij succes zal het experiment algemeen worden doorgevoerd. Voor de uitstoot van CO2 die na de besparingen nog wordt veroorzaakt, zal eventueel nog naar een project worden gezocht die dat kan compenseren. Daar zullen waar mogelijk ook de klanten bij worden betrokken.

Tussenverslag mei 2016

We zijn in Amsterdam een nieuwe vestiging gestart. Deze locatie draait volledig op windenergie. Ook draaien we op deze vestiging proef met de Nissan NV200 elektrische bestelbus.

In Wateringen hebben we een ander pand gehuurd met een betere mix van magazijn en kantoorruimte. In totaal is het pand kleiner, daardoor hebben we minder stookkosten, dit pand is tevens voorzien van zonnepanelen.

In Appelscha loopt een onderzoek of het mogelijk is om de gaskraan dicht te draaien door alle gas gestookte apparatuur (denk aan de boiler/ketel en gas gestookte verwarmingsunits in de werkplaats) te vervangen door alternatieve warmtebronnen. Hiervoor zijn we aan het brainstormen met diverse installateurs, de kosten hiervoor zijn vrij hoog dus het plan zal worden om dit uit te voeren zodra één van de huidige apparaten aan vervanging toe is.

Tevens gaan we een proef opzetten om 1 kantoor te verwarmen met infraroodpanelen in plaats van conventionele radiatoren. Deze panelen worden dan van stroom voorzien middels zonnepanelen.

In Zwolle wordt gezocht naar een andere energieleverancier die ons duurzame windenergie kan leveren.

[/tabcontent]

[tabcontent id=”tab3″]

In dit filmpje laat Iedema Projectstoffering zien welke stappen zijn gezet richting een klimaatneutraal bedrijf. Kijk hoe ze besparen op energie, zelf duurzaam opwekken en groen inkopen. Ontdek hoe ze het vervoer verduurzamen en werken aan een circulaire economie.

iedema-video

 

Alle winnaars

[/tabcontent]