Dankzij energiemanagement maximaal profiteren van energie

Energiebesparing

Door onder andere de afbouw van de salderingsregeling en het feit dat energieleveranciers geld gaan vragen voor teruggeleverde stroom, is het belangrijker dan ooit om slim met energie om te gaan. Slim energiemanagement kan helpen om energie optimaal te benutten en zo vat op de energierekening te houden óf zelfs te verlagen.

Daarnaast gaan we door de huidige wereldproblematiek onzekere tijden tegemoet. De oorlog in Oekraïne heeft de energieprijzen op een ongekend hoog niveau gebracht. Door energie efficiënter te gebruiken en de afhankelijkheid van het energienet te verminderen, zijn we minder kwetsbaar voor prijsschommelingen.

Inzetten op technische oplossingen

Klimaatplein partner Technische Unie ziet het belang in van het inzetten op energiemanagement. De onzekerheid op de energiemarkt is momenteel groot en installateurs hebben handvatten nodig om hun klanten te adviseren over slimme energieoplossingen. Gelukkig komen er steeds meer technische oplossingen voor het slim en efficiënt omgaan met energie op de markt.

Wat bedoelen we met energiemanagement?

Energiemanagement is het slim gebruiken van de stroom die je zelf opwekt met zonnepanelen. Zo zorg je dat je zo min mogelijk stroom teruglevert aan het net en dat je huis of bedrijfspand niet overbelast raakt

Hoe meer zonnepanelen er zijn, hoe meer druk er op het energienet ontstaat. Als je stroom niet zelf gebruikt, maar teruglevert, moet je bij sommige energieleveranciers zelfs betalen. Daarom is het belangrijk om nu al slim met energie om te gaan.

Energiemanagement kan helpen om zonne-energie optimaal te benutten. Een slim systeem kan de energieproductie van je zonnepanelen in realtime monitoren en de energievraag van je huis of bedrijfspand voorspellen. Op basis van deze gegevens kan het systeem automatisch apparaten aansturen om op de meest efficiënte tijdstippen te werken.

Technische oplossingen voor energiemanagement

Er zijn verschillende (technische) oplossingen beschikbaar voor energiemanagement. Je kunt een hybride omvormer in combinatie met een batterij installeren en/of een energiemanagementsysteem (EMS) gebruiken.

Hybride omvormer

Een hybride omvormer kan de overtollige stroom die je overdag opwekt opslaan in een batterij. Zo kun je deze stroom later gebruiken, bijvoorbeeld ’s avonds of wanneer het bewolkt is.

Thuisbatterij

Een thuisbatterij is een apparaat dat stroom opslaat die is opgewekt door zonnepanelen of andere energiebronnen. Je kunt deze stroom later gebruiken, bijvoorbeeld wanneer de zon niet schijnt of wanneer je een grote stroompiek hebt, zoals bij het laden van het elektrische autowagenpark.

Een energiemanagementsysteem Een energiemanagementsysteem (EMS) kan het energieverbruik van je bedrijfspand monitoren en optimaliseren. Zo kan het systeem bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je productiemachine draait, of de bedrijfsauto’s laadt wanneer de zon schijnt en de energieproductie hoog is.

Klik op deze link wanneer je meer wilt weten over slimme technische oplossingen voor energiemanagement.

Gerelateerde artikelen

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder