Nieuwe LED verlichting zet de Nachtwacht in duurzaam licht
Energiebesparing
Het Rijksmuseum te Amsterdam heeft een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van haar verlichting....
Ondanks vele initiatieven voor energietransitie in de gebouwde omgeving blijven resultaten een beetje hangen in goed bedoelde pilots, terwijl overtuigende CO2-reductie uitblijft.
Eigen waarneming in Midden-Brabant laat zien dat kennis, vaardigheid en ervaring ontbreekt om integrale energie-concepten te ontwikkelen voor bestaand- en nieuw te bouwen vastgoed. Deze waarneming geldt voor particuliere en huurwoningen alsmede voor utiliteitsgebouwen voor commerciële en maatschappelijke doeleinden zoals scholen, wijkgebouwen sportaccommodaties en zorgcentra.
We hebben in Nederland te maken met een sterk gesegmenteerde bouwkolom, waarin projectontwikkelaars, gedreven door een relatieve schaarste aan gebouwen, jarenlang de dienst uitmaakten. Met name de crisis van 2008 heeft ervoor gezorgd dat deze bouwkolom zichzelf opnieuw moet uitvinden: kleinschaliger, meer maatwerk naar eindgebruiker en vooral duurzamer. Dit laatste zal een positieve bijdrage leveren aan de speerpunten van de Midden-Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor Energie en Duurzaamheid (MOED): energietransitie in maatschappelijk vastgoed en in gebouwen op bedrijfsterreinen.
Wij lopen in onze dagelijkse werkzaamheden bij energieonderzoeken telkens tegen dezelfde soort problemen aan:
De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de CO2 uitstoot, naast transport en industrie. Als gevolg van genoemde problemen is het een haast ondoenlijke opgave om energietransitie in de gebouwde omgeving zodanig te versnellen dat bestuurlijk vastgestelde ambities gehaald gaan worden.
De deskundigen in de regio, die integrale energie-concepten kunnen bedenken, verkopen, uitvoeren en gedurende het hele proces kunnen monitoren zijn letterlijk op één hand te tellen. Wij noemen die deskundigen energiearchitecten. Een beroep dat in theorie al bestaat maar nog nauwelijks beoefend wordt. En dat terwijl er genoeg werklozen met een bouwkundige achtergrond thuis op de bank zitten. Wat een kapitaalvernietiging! Een energiearchitect zou zichzelf gemakkelijk kunnen terugverdienen uit de energiebesparing die zijn of haar inspanning oplevert.
MOED werkt thans met het regionale bedrijfsleven, onderwijs en overheid aan voorstellen, die moet leiden tot opleiding van energiearchitecten en plaatsing bij het regionale bedrijfsleven.