Drie bedrijven geselecteerd voor testcase CO2-beprijzing

Klimaatbeleid

Drie bedrijven uit Noord-Brabant gaan deelnemen aan een testcase voor CO2-beprijzing. Deze testcase wordt door het Klimaatplein uitgevoerd, met ondersteuning van de provincie Noord-Brabant. Strijbosch (elektronische apparatuur) uit Nistelrode, Udea (biologische levensmiddelen) uit Veghel en Artex (stoffen voor gordijnen en zonwering) uit Aarle Rixel gaan hiermee de komende maanden ervaring opdoen.

Werkwijze

Er is al veel onderzoek gedaan naar het beprijzen van CO2, maar nog niet eerder naar hoe MKB- bedrijven in Nederland reageren op zo’n prijs. We berekenen daarvoor eerst de CO2-voetafdruk van de deelnemers en vermenigvuldigen die vervolgens met twee prijzen: €30 euro per ton CO2 en €100,- euro per ton CO2. Deze prijzen worden door diverse onderzoeksinstellingen genoemd om de opwarming van de aarde onder de 1,5 tot 2 graden Celsius temperatuurstijging te houden.

Inzicht en perspectief

Deelnemers krijgen met de testcase inzicht in wat de totale CO2-afdracht is wanneer CO2-beprijzing vandaag al realiteit zou zijn. Vervolgens berekenen we wat deze prijzen op CO2 doen bij het maken van investeringsbeslissingen voor: Het vervangen van huidige verlichting door energiezuinige LED, het isoleren van het dak, het plaatsen van zonnepanelen en het overstappen op elektrisch rijden.

Duurzame concurrentiepositie

Wereldwijd werken inmiddels zo’n duizend bedrijven met een interne rekenprijs op veroorzaakte CO2-uitstoot. Door een interne prijs te zetten op het veroorzaken van dit broeikasgas krijgen bedrijven inzicht in de maatschappelijke en economische kosten ervan. Door daarop te anticiperen, bijvoorbeeld door energie-efficiënter te ondernemen en zelf duurzame energie op te wekken, verkleinen zij de risico’s van toekomstige CO2-beprijzing. Daarmee leveren zij een bijdrage aan het voorkomen van verdere klimaatverandering. Bovendien stimuleert het beprijzen van CO2-uitstoot innovatie en versterkt het de economische concurrentiepositie.

Via het Klimaatplein kunnen geïnteresseerden de deelnemers de komende maanden volgen en leren van hun ervaring. Volg hier het verslag en de resultaten van de testcase >

Geraadpleegde bronnen tot nu toe voor deze CO2 testcase >

Gerelateerde artikelen

Impact maken? Start met duurzaam inkopen!

Klimaatbeleid

Nederlandse bedrijven geven jaarlijks ruim 400 miljard euro uit aan producten en diensten. Door deze...

Lees verder

Een Klimaatakkoord voor maximaal anderhalve graad opwarming van de aarde

Klimaatbeleid

Een klimaatdoel van maximaal anderhalve graad Celsius mondiale temperatuurstijging is tijdens de klimaattop van Parijs...

Lees verder

Hoe gaan we ontgroeien om daarmee binnen sociale en ecologische grenzen te blijven?

Klimaatbeleid

Hoe ziet ontgroeien er uit in de ‘echte wereld’? Een kritiekpunt op de ontgroei-beweging is...

Lees verder