Duurzaam verwarmd terras reduceert fors CO2-uitstoot

Energiebesparing

Van 23 januari tot 1 maart testen we bij Cultuur- en Congrescentrum Antropia in Driebergen het MooyWarm-terras; de eerste verwarmde terrasmodule waarbij gebruik wordt gemaakt van een duurzame energiebron. Conceptontwikkelaar Chabani is hiervoor een samenwerking aangegaan met meer dan 25 toonaangevende fabrikanten. Het MooyWarm terras biedt uitkomst aan horeca-exploitanten die hun terras 250 dagen per jaar effectief willen gebruiken.

Duurzame energiebron: van 4000 naar 5o kg CO2

Terrassen worden gemiddeld vijftig dagen per jaar effectief gebruikt. Omdat het in Nederland simpelweg vaak te koud of te nat is om buiten te zitten. Chabani, conceptontwikkelaar op het gebied van duurzaamheid, bedacht een oplossing; MooyWarm. Een verwarmd terras waarbij gebruik wordt gemaakt van een duurzame energiebron; een emissiearme CV houtkachel. Het principe is simpel; de energie die vrijkomt van de houtkachel wordt opgeslagen in een buffervat welke als accu fungeert om de vloer en het terrasmeubilair te verwarmen. Waar een standaard terrasverwarming gemiddeld 4000 kg CO2 per jaar uitstoot, verwacht Chabani dit met MooyWarm te reduceren naar 50 kg. Daar komt bij dat door het gebruik van zonnepanelen overvloedige stroom teruggegeven wordt aan het netwerk.

Kom zelf eens testen

Wij zijn een horeca exploitant die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Daarom twijfelden we geen moment om dit concept hier te testen. Als erkend koploper op het gebied van duurzaamheid geven we duurzame initiatieven graag de ruimte. Letterlijk en figuurlijk, want van 23 januari tot 1 maart 2015 staat de MooyWarm Terrasmodule op ons eigen terras. In gebruik te nemen door bezoekers die even comfortabel buiten willen zitten om een hapje te eten terwijl ze genieten van een prachtig uitzicht over het parklandschap van Landgoed de Reehorst! Kom je ook eens kijken? Het is slechts 5 minuten lopen vanaf CS station Driebergen-Zeist.

Gerelateerde artikelen

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder

Energiebewust en duurzaam ondernemen? Koffiebranderij Hesselink doet het gewoon.

Praktijkverhalen

Gerrit Hesselink komt, zo zegt hij zelf, uit een echt koffiebrandersgeslacht. Hij is de vierde...

Lees verder