Duurzaamste garagebedrijf van Europa staat in Hengelo

Praktijkverhalen

Afgelopen weekend opende Volvo Harrie Arendsen een nieuw garagebedrijf in Hengelo (O). Dit is het duurzaamste garagebedrijf van Europa, er is geen gasaansluiting  en er liggen zonnepanelen op het dak. Een integraal energiemanagement systeem maakt de energieprestaties inzichtelijk en actueel zichtbaar voor bezoekers en personeel van de nieuwe vestiging.

Het nieuwe pand is zongeoriënteerd gebouwd. Dit betekent dat met het positioneren van de raampartijen, optimaal gebruik is gemaakt van het dagelijkse zonlicht. Er is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van gerecyclede materialen. Het ronde groene dak vangt regenwater op en geeft in de zomer natuurlijke koelte en in de winter natuurlijke isolatie. Onlangs werd Harrie Arendsen de allereerste Volvo dealer in Nederland als Erkend Duurzaam Premium gecertificeerd.

Energiemonitoring maakt energie zichtbaar

Klimaatplein partner Van Beek > geeft Harrie Arendsen via ErbisOnline inzicht in de energieprestaties van de vijf vestigingen van het Volvo garagebedrijf. In de nieuwbouw in Hengelo wordt deze dienstverlening uitgebreid met de innovatieve ErbisTV, waarmee het energieverbruik in beeld wordt gebracht.

Pure Energie levert groene stroom

De stroom die het garagebedrijf verbruikt zal worden geleverd door een andere Klimaatplein partner: Pure Energie >. Pure Energie is het groenste energiebedrijf van Nederland en levert alleen écht groene stroom uit eigen wind- en zonprojecten. In 2016 werd het Enschedese energiebedrijf daarom als enige in Nederland voor de vierde keer op rij uitgeroepen tot groenste energiebedrijf van Nederland.

Volvo Harrie Arendsen over duurzaamheid

Judith Arendsen, coördinator Duurzaam bij Harrie Arendsen, hoopt dat hun visie straks de hele wereld over gaat. “Aandacht voor de aarde zit in ons DNA. Over duurzaamheid hoef ik dan ook niet na te denken, dat vind ik heel normaal. We leven nu nog te veel in een lineaire economie. We kopen of gebruiken iets en gooien het daarna weer weg. De ideale wereld werkt met een circulaire economie, waarbij we alles dat we gebruiken, keer op keer kunnen hergebruiken. Wat heb je eraan als je straks een heleboel geld hebt, maar geen aarde om op te leven?”

Zelf aan de slag met duurzaam en energiebewust ondernemen? Check de Quick Wins en het praktische 5-Stappenplan hier op het Klimaatplein.

Gerelateerde artikelen

Energiebewust en duurzaam ondernemen? Koffiebranderij Hesselink doet het gewoon.

Praktijkverhalen

Gerrit Hesselink komt, zo zegt hij zelf, uit een echt koffiebrandersgeslacht. Hij is de vierde...

Lees verder

Zo maakt aannemersbedrijf Van der Poel de overstap naar elektrisch rijden

Praktijkverhalen

Twee bedrijfsauto’s, twee heftrucks, een graafmachine van 3800 kilogram, drie personenauto’s en een vacuümunit. Allemaal...

Lees verder

Circulair inkopen van meubels: Zo doet de Universiteit Utrecht het

Praktijkverhalen

Eerst hergebruiken, dan tweedehands en dan pas nieuw meubilair inkopen dat aan de hoogste circulaire...

Lees verder