Dynamische verlichting verhoogt kwaliteit van leven en werken

Energiebesparing

Waar onze verre voorouders van zonsopkomst tot zonsondergang buiten waren, besteden we anno nu zo’n 90% van onze tijd binnen. Om te werken, naar school te gaan, te eten. En zo meer. Verlichting is dan ook niet meer uit ons dagelijkse patroon weg te denken. Steeds vaker gaat het hier om duurzame verlichting. Mede dankzij de opkomst van LED kunnen we met zijn allen significant veel energie besparen. Soms wel tot 80% in vergelijking met traditionele TL- of halogeenoplossingen.

Biologische klok ondersteunen

Door onze ‘binnenfocus’ hebben we bijna ieder moment van de dag te maken met wisselende lichtsamenstellingen. Kwaliteit van verlichting is dan ook enorm belangrijk. Bijvoorbeeld voor onze biologische klok. Sinds 2001 weten we dat ons bioritme mede wordt beïnvloed door de zogenaamde ‘derde receptor’. Deze zit net als de kegeltjes en de staafjes in het netvlies van ons oog en reguleert de aanmaak van het stresshormoon cortisol en het slaaphormoon melatonine. Door ons jachtige en onregelmatige bestaan zijn beide hormonen aan stevige schommelingen onderhevig. Dat heeft zo zijn gevolgen. Bijvoorbeeld op onze prestaties, onze fitheid, ons werkplezier of ons herstelvermogen.

Het kleurspectrum waarop de derde receptor reageert is zo goed omschreven dat we precies weten hoe deze schommelingen te voorkomen. De oplossing? Licht. Of beter: dynamisch licht. Dynamisch licht is kunstmatig licht waarmee we de gunstige effecten van daglicht letterlijk naar binnen brengen. Het bootst de natuurlijke lichtpatronen van het dag- en nachtritme perfect na en ondersteunt zo de biologische klok. Mensen voelen zich in ruimtes met dynamische verlichting doorgaans beter.

Concentratie en slaap verbetering

Voorbeelden zijn er genoeg. Neem SchoolVision, een door Universiteit Twente onderzocht Philips-project. Basisschoolkinderen kregen vier verschillende lichtscènes in de klas voorgeschoteld, zoals Concentratie tijdens een proefwerk of Rust tijdens een vrije activiteit. Resultaten toonden aan dat spanningsboog, concentratie en gedrag van leerlingen significant verbeterden. Ze concentreerden zich beter, lazen sneller en maakten minder fouten.

Dynamische verlichting helpt ook patiënten langer te laten slapen, blijkt uit het gezamenlijke onderzoek dat het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ en Philips uitvoerden met HealWell, een verlichtingssysteem dat de natuurlijke dag-nacht cyclus van buiten nabootst. Patiënten in een ruimte met dynamisch licht sliepen gemiddeld zo’n 8 procent langer dan andere patiënten. Bovendien werd de tijd om in slaap te vallen met zo’n 30 procent verkort.

Dynamische verlichting is ook in de industrie bezig aan een opmars en levert volgens verschillende onderzoeksresultaten een productiestijging op tussen de 3 en 8%.

Positieve invloed van licht

Philips geldt als voorloper op het terrein van dynamische verlichting. We doen veel onderzoek en kijken bij de introductie van onze oplossingen hoe we klanten een optimale mix van gebruiksvriendelijkheid, lichtkwaliteit én energiebesparing kunnen bieden. Daarbij verliezen we de geldende kwaliteitsnormen geen seconde uit het oog. De reden is duidelijk. Licht heeft enorm veel invloed op ons als mens. En die invloed kan maar beter positief zijn.

Informatie over het besparen op uw verlichtingskosten vindt u hier.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe LED verlichting zet de Nachtwacht in duurzaam licht

Energiebesparing

Het Rijksmuseum te Amsterdam heeft een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van haar verlichting....

Lees verder

Innovatieve stappen in de bouwsector voor een fossielvrije toekomst

Praktijkverhalen

De verduurzamingsuitdagingen waar Nederland voor staat zijn enorm. Hoe kijken bouwexperts binnen de sector hier...

Lees verder

Radboud Universiteit bespaart twee miljoen kWh stroom dankzij nieuwe verlichting

Praktijkverhalen

De Radboud Universiteit streeft naar een energieneutrale bedrijfsvoering in 2050. Een groot deel van de...

Lees verder