Een Klimaatakkoord voor maximaal anderhalve graad opwarming van de aarde

Klimaatbeleid

Een klimaatdoel van maximaal anderhalve graad Celsius mondiale temperatuurstijging is tijdens de klimaattop van Parijs niet voor niets gekozen. Iedere tiende van een graad daarboven betekent meer vernietiging van ecosystemen, schade aan huizen en landbouwgebieden en aantasting van gezondheid en levensonderhoud. Dat klimaatdoel kan nog steeds, als we het écht willen. Maar dan moeten we wel vandaag beginnen. Als overheid, bedrijfsleven en burgers kunnen we samen duurzame impact maken en verdere opwarming van de aarde tegengaan.

In dit Klimaatakkoord, gericht op het halen van maximaal 1,5 graad Celsius opwarming van de aarde, geeft een groep van diverse deskundigen concrete voorstellen om dit klimaatdoel te realiseren. We hopen dat lezers er wijzer van worden en er concrete acties aan koppelen. Dat kunnen acties zijn in de eigen omgeving, zoals thuis of in een bedrijf. Maar ook richting de overheid en de politiek kan dit anderhalve graad Klimaatakkoord een inspiratiebron zijn voor concrete (beleids)acties.

Inhoud 1,5 graad Klimaatakkoord

Dit Klimaatakkoord is opgebouwd uit drie onderdelen: Systeemveranderingen, Randvoorwaarden en Concrete voorstellen per onderdeel van het traditionele Klimaatakkoord.

Bij systeemveranderingen geven we aan welke wet- en regelgeving, fiscale toepassingen en gedragsveranderingen nodig zijn. Bij de randvoorwaarden spreken we over klimaatrechtvaardigheid, werk & scholing en de fysieke en ecologische grenzen. Vervolgens wordt het nog concreter met onze voorstellen per onderdeel van het Klimaatakkoord. We geven veel ideeën voor de gebouwde omgeving, mobiliteit, industrie, landbouw en landgebruik en energie.

Iedere tiende van een graad telt, laten we aan de slag gaan!

Lees hier het volledige anderhalve graad Klimaatakkoord >. We hopen dat het zijn weg gaat vinden in Nederland en kijken uit naar uw reactie.

Foto: Shutterstock

Gerelateerde artikelen

Tweede Kamercommissie Klimaat en Groene Groei ontvangt oplossingen voor nakomen klimaatakkoord Parijs

Klimaatbeleid

De Tweede Kamercommissie voor Klimaat en Groene Groei ontving deze week een lijst met oplossingen...

Lees verder

Alleen extra beleid met snel effect maakt halen Nederlands klimaatdoel 2030 mogelijk

Klimaatbeleid

Uit de vandaag verschenen Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2024 blijkt dat het heel erg onwaarschijnlijk...

Lees verder

Terugdringen grondstofgebruik: minder kopen, circulair ontwerpen en levensduurverlenging

Klimaatbeleid

Minder gebruik van grondstoffen spaart het milieu, is beter voor het klimaat en maakt ondernemers...

Lees verder