Eerzucht mobiliteitsspecialist TB levert 23% energiebesparing op

Energiebesparing

Bij sommige bedrijven zit het in de genen om energietechnisch het beste uit zichzelf te halen. “Juist omdat we niet in de meest milieuvriendelijke branche werkzaam zijn, doen we alles wat in onze macht ligt”, stelt Roel Wouterse van Van Tilburg-Bastianen Groep. De mobiliteitsspecialist ging de afgelopen jaren over op LED-verlichting. Verder is de Milieubarometer heilig en stapten de vier grootste vestigingen in 2018 over op zonnepanelen. “De wil om het milieu te sparen, zit er hier al van oudsher in. We willen zorgvuldig met onze omgeving omgaan en zo tegelijkertijd kosten besparen.”

TB groeide vanaf 1934 uit van een klein garagebedrijf tot een internationale organisatie met 21 vestigingen die zich specialiseren in de automotive- en truckbranche. “Inderdaad, niet de branche die bekend staat om de meest positieve impact op de omgeving”, stelt Roel Wouterse, manager inkoop en facilitaire zaken. “Daarom is er ons veel aan gelegen om zuinig met energie en het milieu om te gaan. Dit is een familiebedrijf en de eigenaren hebben hier altijd oog voor gehad. We waren in Breda zelfs een van de eerste bedrijven die het convenant tekenden om CO2 terug te dringen.”

Meten is weten

Maar waar begin je nou, als je als bedrijf op de lange termijn én op zo breed mogelijk vlak energie wilt besparen? “Ons mantra? Meten is weten. Om onze milieuprestaties inzichtelijk te maken, werken we al jaren met de Milieubarometer. Een ideaal hulpmiddel op weg naar beter duurzaam resultaat. Cijfermatig ziet onze toekomst er ook veelbelovend uit. Uiteindelijk blijken al die slimme maatregelen onderaan de streep ook nog eens winstgevend”, vertelt Roel Wouterse.

In een keer over op LED

In 2014 ging TB in alle showrooms en werkplaatsen over op LED-verlichting. “De ontwikkelingen gingen destijds snel. We wachtten op een geschikt moment. Want dat is het ook bij duurzame investeringen: je moet het op een moment doen dat het beste bij je past. In ons geval ging het om een investering van 2,5 ton. We hebben ervoor gekozen om alles in een keer om te zetten en hebben dit uit eigen middelen gefinancierd. We gingen uit van een energiebesparing van 20%. Dat is uiteindelijk zelfs 23% geworden.”

De winst van constante monitoring

Die extra besparing heeft ook te maken met de inzet van de Milieubarometer. Er vindt bedrijfsbreed constante monitoring plaats. Roel Wouterse: “Voor ons is licht een essentieel onderdeel van onze bedrijfsvoering. Om auto’s te verkopen, zetten we onze auto’s en trucks letterlijk in de spotlights. Maar waarom reclameverlichting aan op een locatie waar ’s nachts toch geen klanten komen? Tijdschakelaars en slimme meters stellen ons verbruik aan elektriciteit dus nog verder naar beneden bij.”

Steeds stap verder

En zo vinden gedurende het proces van energiebesparing veel meer ‘kleine’ aanpassingen plaats. Denk aan de aanpak van lekkende leidingen, elektronische sloten achter compressoren, beperkte terreinverlichting (de lampen gaan alleen aan als het alarm afgaat) en voorlichting aan medewerkers over het gebruik van verwarming op de werkplaatsen. “Meer bewustwording bij medewerkers creëren, is inderdaad ook een heel belangrijke”, stelt de manager inkoop en facilitaire zaken.  

Iedereen betrekken

“We kiezen er bewust voor om onze medewerkers bij het verduurzamingsproces te betrekken. Toen we overgingen op LED-verlichting, kregen alle vijfhonderd medewerkers een LED-lamp met een simpele winstberekening erbij. Ook gaan er regelmatig nieuwsbrieven de deur uit en is er tijdens de nieuwjaarsborrel aandacht voor onze milieuprestaties. Medewerkers worden heel het jaar door uitgenodigd om hun ideeën te delen. Kortom: iedereen is op de hoogte van onze wil om het bedrijf zo energiezuinig in te richten.”

Kleine maatregelen, groot verschil

Het afgelopen jaar was een spannende voor TB. “Door de forse investeringen zijn we niet over een nacht ijs gegaan, maar er liggen nu bij vier vestigingen zonnepanelen op het dak. Overigens blijf ik erbij dat onze relatief ‘kleinere’ maatregelen op termijn een groot verschil maken. Er is niet voor niets een Erkende Maatregelenlijst energiebesparing. Een mooie opsteker: deze lijst leverde voor ons geen enkel probleem op. Vanuit onze eerzucht om onze bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk in te richten, voldoen we hier al aan en hoeven we verder geen actie uit te zetten.”

Denk aan de informatieplicht energiebesparing

Naast de bestaande energiebesparingsplicht (met de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing als uitgangspunt), moeten bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar verbruiken, voor 1 juli 2019 voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. Meer hierover vindt u op www.rvo.nl/informatieplicht

Fotografie: Sanne van den Elzen

Gerelateerde artikelen

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder