Energie besparen in je kantoorgebouw doe je samen

Energiebesparing

De hoogte van de energierekening van een kantoorgebouw is van twee dingen afhankelijk: het eigen gebruik én in wat voor gebouw je gehuisvest bent. Wil je energie besparen, kun je natuurlijk het licht uitdoen, maar je kunt het ook structureler aanpakken.

Invloed op energieverbruik gebouw

De isolatiegraad van het gebouw bepaalt in sterke mate hoeveel gas of elektriciteit je nodig hebt om het binnen lekker behaaglijk te hebben. Ook het installatietype heeft invloed op je energieverbruik, denk aan het verschil tussen een HR-ketel en een VR-ketel. Als eindgebruiker heb je geen invloed op de gebouwschil en ook vaak niet op de installatie. Waar je wel invloed op hebt is de klokthermostaat, de verlichting, ramen en deuren dichtdoen, de ICT apparatuur en andere stekkerapparaten. En vergeet ook niet het aantal mensen dat rondloopt die je ook kunt zien als warmtebronnen.

Structureel energie besparen

Wil je structureel aan de gang met energie besparen, is het belangrijk om alle partijen aan tafel te krijgen die invloed hebben op jouw energierekening. En daarbij moet je denken aan de eigenaar, de vastgoedbeheerder, de installateur, de onderhoudspartijen en jezelf. Energie besparen kun je in kleine stappen doen, zonder meteen te moeten investeren. De eerste stap is bewust zijn van de hoogte van je energierekening, van je verbruik per week of misschien zelfs wel per dag. Zie je gekke pieken in de nacht, in het weekend? Hoe laat gaat de klokthermostaat aan? Wat vinden de medewerkers van het binnenklimaat? De installatie is vaak verkeerd ingeregeld. Het is goed om dat te laten controleren. Tegelijk verwarmen en koelen is niet nuttig. Ventileren zou je ook kunnen beperken. En daarvoor heb je de beheerder nodig, die namens de eigenaar werkt.

Energie-afspraken maken in huurcontract

Het Platform Duurzame Huisvesting heeft een Greenlease Menukaart gemaakt, voor als je de afspraken wilt vastleggen in je huurcontract. De Greenlease Dashboard helpt bij het verdelen van de kosten. Zie voor meer informatie hierover: www.platformduurzamehuisvesting.nl.

Om energie in het gebouw te besparen heb je alle partijen nodig die daar invloed op hebben, dus ga aan tafel met de eigenaar, de beheerder, de onderhoudspartijen en jezelf.

Gerelateerde artikelen

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder