Energie besparen in je kantoorgebouw doe je samen

Energiebesparing

De hoogte van de energierekening van een kantoorgebouw is van twee dingen afhankelijk: het eigen gebruik én in wat voor gebouw je gehuisvest bent. Wil je energie besparen, kun je natuurlijk het licht uitdoen, maar je kunt het ook structureler aanpakken.

Invloed op energieverbruik gebouw

De isolatiegraad van het gebouw bepaalt in sterke mate hoeveel gas of elektriciteit je nodig hebt om het binnen lekker behaaglijk te hebben. Ook het installatietype heeft invloed op je energieverbruik, denk aan het verschil tussen een HR-ketel en een VR-ketel. Als eindgebruiker heb je geen invloed op de gebouwschil en ook vaak niet op de installatie. Waar je wel invloed op hebt is de klokthermostaat, de verlichting, ramen en deuren dichtdoen, de ICT apparatuur en andere stekkerapparaten. En vergeet ook niet het aantal mensen dat rondloopt die je ook kunt zien als warmtebronnen.

Structureel energie besparen

Wil je structureel aan de gang met energie besparen, is het belangrijk om alle partijen aan tafel te krijgen die invloed hebben op jouw energierekening. En daarbij moet je denken aan de eigenaar, de vastgoedbeheerder, de installateur, de onderhoudspartijen en jezelf. Energie besparen kun je in kleine stappen doen, zonder meteen te moeten investeren. De eerste stap is bewust zijn van de hoogte van je energierekening, van je verbruik per week of misschien zelfs wel per dag. Zie je gekke pieken in de nacht, in het weekend? Hoe laat gaat de klokthermostaat aan? Wat vinden de medewerkers van het binnenklimaat? De installatie is vaak verkeerd ingeregeld. Het is goed om dat te laten controleren. Tegelijk verwarmen en koelen is niet nuttig. Ventileren zou je ook kunnen beperken. En daarvoor heb je de beheerder nodig, die namens de eigenaar werkt.

Energie-afspraken maken in huurcontract

Het Platform Duurzame Huisvesting heeft een Greenlease Menukaart gemaakt, voor als je de afspraken wilt vastleggen in je huurcontract. De Greenlease Dashboard helpt bij het verdelen van de kosten. Zie voor meer informatie hierover: www.platformduurzamehuisvesting.nl.

Om energie in het gebouw te besparen heb je alle partijen nodig die daar invloed op hebben, dus ga aan tafel met de eigenaar, de beheerder, de onderhoudspartijen en jezelf.

Gerelateerde artikelen

Hoe snel is het nemen van energiebesparende maatregelen terugverdiend?

Energiebesparing

De snelheid waarmee energiebesparende maatregelen door bedrijven worden terugverdiend, kan sterk variëren en is afhankelijk...

Lees verder

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Energiebesparing Rotterdamse stijl: gewoon doen

Energiebesparing

Typisch Rotterdams: handen uit de mouwen en beginnen. Verstegen Spices & Sauces bewijst dat dit...

Lees verder