Energie innovaties en ICT: bespaarmogelijkheden voor ondernemers

Energiebesparing

Tot 2020 wordt verwacht dat het energieverbruik van ICT daalt met tien tot twintig procent. Meer efficiency in ICT-apparatuur en cloudtoepassingen zullen een sterk besparend effect hebben. Dat blijkt uit het Trendonderzoek ICT & Energie dat CE Delft uitvoerde in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De ontwikkeling van het ICT-energieverbruik wordt beïnvloed door enkele megatrends. Denk aan meer verbonden apparaten, the internet of things en meer verzameling en gebruik van data. Bij ICT gaan innovatie en duurzaamheid hand in hand: het vergroenen van ICT leidt tot het vergroenen mét ICT in andere sectoren.

Energie innovatie en ICT

De Europese Commissie geeft aan dat ICT-innovaties als ‘enabling technology’ kunnen worden ingezet om in de overige sectoren tot 15% van de CO2 uitstoot te besparen. ICT is daarmee een doorsnijdend thema in ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing, duurzaamheid, innovatie en verbetering van de concurrentiekracht.

ICT is ook nodig om smart grids en slimme energiesystemen te helpen om de groeiende hoeveelheid duurzame energie in te passen op het energiesysteem. Een slim energiesysteem waarbij bijvoorbeeld zonnepanelen, elektrische auto’s, warmtepompen en opslagsystemen op een intelligente manier met elkaar zijn verbonden en energiediensten leveren aan elkaar. Dit maakt het mogelijk om vraag naar en aanbod van duurzame energie op elkaar af te stemmen.

Er zijn vanuit de Nederlandse overheid diverse subsidies beschikbaar om energie-innovaties en ICT te stimuleren. Zo maakt ICT een groot deel uit van de projecten die de subsidies WBSO en MIT > hebben ontvangen.

Praktische tips

Energie besparen op ICT kan ook vandaag al simpel worden toegepast in de eigen werkomgeving. Denk bijvoorbeeld aan het optimaal benutten van ICT capaciteit, het efficiënt koelen van de serverruimte of het tijdig dimmen en uitschakelen van het beeldscherm van de PC. Check voor meer tips de quick wins bespaarmogelijkheden op ICT >

Foto: Citymarketing Tilburg

Gerelateerde artikelen

Hoe snel is het nemen van energiebesparende maatregelen terugverdiend?

Energiebesparing

De snelheid waarmee energiebesparende maatregelen door bedrijven worden terugverdiend, kan sterk variëren en is afhankelijk...

Lees verder

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Energiebesparing Rotterdamse stijl: gewoon doen

Energiebesparing

Typisch Rotterdams: handen uit de mouwen en beginnen. Verstegen Spices & Sauces bewijst dat dit...

Lees verder