Energie innovaties en ICT: bespaarmogelijkheden voor ondernemers

Energiebesparing

Tot 2020 wordt verwacht dat het energieverbruik van ICT daalt met tien tot twintig procent. Meer efficiency in ICT-apparatuur en cloudtoepassingen zullen een sterk besparend effect hebben. Dat blijkt uit het Trendonderzoek ICT & Energie dat CE Delft uitvoerde in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De ontwikkeling van het ICT-energieverbruik wordt beïnvloed door enkele megatrends. Denk aan meer verbonden apparaten, the internet of things en meer verzameling en gebruik van data. Bij ICT gaan innovatie en duurzaamheid hand in hand: het vergroenen van ICT leidt tot het vergroenen mét ICT in andere sectoren.

Energie innovatie en ICT

De Europese Commissie geeft aan dat ICT-innovaties als ‘enabling technology’ kunnen worden ingezet om in de overige sectoren tot 15% van de CO2 uitstoot te besparen. ICT is daarmee een doorsnijdend thema in ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing, duurzaamheid, innovatie en verbetering van de concurrentiekracht.

ICT is ook nodig om smart grids en slimme energiesystemen te helpen om de groeiende hoeveelheid duurzame energie in te passen op het energiesysteem. Een slim energiesysteem waarbij bijvoorbeeld zonnepanelen, elektrische auto’s, warmtepompen en opslagsystemen op een intelligente manier met elkaar zijn verbonden en energiediensten leveren aan elkaar. Dit maakt het mogelijk om vraag naar en aanbod van duurzame energie op elkaar af te stemmen.

Er zijn vanuit de Nederlandse overheid diverse subsidies beschikbaar om energie-innovaties en ICT te stimuleren. Zo maakt ICT een groot deel uit van de projecten die de subsidies WBSO en MIT > hebben ontvangen.

Praktische tips

Energie besparen op ICT kan ook vandaag al simpel worden toegepast in de eigen werkomgeving. Denk bijvoorbeeld aan het optimaal benutten van ICT capaciteit, het efficiënt koelen van de serverruimte of het tijdig dimmen en uitschakelen van het beeldscherm van de PC. Check voor meer tips de quick wins bespaarmogelijkheden op ICT >

Foto: Citymarketing Tilburg

Gerelateerde artikelen

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder