Nieuwe LED verlichting zet de Nachtwacht in duurzaam licht
Energiebesparing
Het Rijksmuseum te Amsterdam heeft een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van haar verlichting....
Ieder bedrijf wil graag energie besparen. Voor ondernemers is die beslissing lang niet altijd gemakkelijk. Er komen immers investeringen bij kijken. “Toch zijn dit juist de maatregelen waar je achteraf geen spijt van krijgt”, is de ervaring van Peter Zwaan, Project Coördinator Facilities bij Hyster-Yale Group. Hyster-Yale is een van de Nijmeegse bedrijven die de sprong in het diepe waagde en zich aansloot op het Nijmeegse Warmtenet.
Hyster-Yale is een van oorsprong Amerikaans bedrijf. Wereldwijd is het een van de grootste leveranciers van vorkheftrucks. Peter Zwaan: “We hanteren een duidelijke bedrijfsvisie: onze producten moeten schoner. Daar werken we hard aan. Momenteel ontwerpen we een elektrische container handler. Dan is het een logische stap om ook onze kantoren en fabriekshallen te verduurzamen. Tien jaar geleden zijn we ons serieus gaan verdiepen in de mogelijkheden. Door de jaren heen zijn mooie stappen gezet. Samen resulteren ze in een energiebesparing van 20%.”
De aansluiting op Warmtenet Nijmegen werkt veruit het meest energiebesparend. Maar het is ook meteen een ingrijpende maatregel. “Vooral voor een Amerikaans bedrijf als het onze”, licht Peter Zwaan toe. “In Amerika zijn ze gewend om met contracten op korte termijn te werken. Nu ging het om een contract van minimaal vijftien jaar. Er zijn veel gesprekken en onderhandelingen aan te pas gekomen.”
De ingebruikname van het 6,1 kilometer lange leidingtracé van Warmtenet Nijmegen ging niet zonder slag of stoot. Het is logisch dat tijdens de ontwikkeling van een nieuwe energievoorziening nog veel zaken uitgekristalliseerd moeten worden. Met name voor zakelijke ondernemers is dat een onzekere situatie. “Hoewel we allemaal van fossiele brandstoffen over willen stappen op duurzame energie, is die stap toch lastig. Bedrijfsmatig wil je weten waar je aan toe bent. Uiteindelijk zijn we een van de weinige bedrijven die de stap gewaagd hebben. Ons kantoor is enkele maanden geleden aangesloten op het Warmtenet en we zijn hier ontzettend blij mee. Naast dat we energie besparen, is het gebruikersgemak enorm. We zitten er warm en storingsvrij bij. Dit jaar sluiten we ook een van onze fabriekshallen aan.”
Energie besparen is iets wat bedrijven volgens Peter Zwaan gewoon moeten doen. “Maak op de meest natuurlijke momenten gebruik van de mogelijkheden om je heen”, tipt hij. “Neem ons gebouwbeheerssysteem, waarmee we de kachels en airco’s regelen. Dat was twintig jaar oud. Het duurde vier tot vijf uur om kachels uit te krijgen. Nu is dat zo gebeurd. Bovendien hebben we veel meer grip. We kunnen de pompschakeling regelen en temperaturen bijstellen. Ook hiermee besparen we aanzienlijk.”
LED-verlichting (neem ook de bewegingsmelders mee) is nog zo’n natuurlijke maatregel die voor bedrijven gemakkelijk te realiseren is. “Dit type verlichting heeft zich de laatste jaren flink ontwikkeld. Kwaliteit staat niet meer ter discussie. Wij zijn stapsgewijs bezig om alle TL-verlichting in onze kantoren en magazijnen te vervangen. Toegegeven, de kleur is even wennen. Er komt meer licht binnen én het licht is witter. We hebben het zelf niet getest, maar ik heb me laten vertellen dat medewerkers hierdoor meer alert blijven.”
Energiebesparing is een continu proces, waar Peter Zwaan geen einddatum aan wil koppelen is. Het is een proces waar je in moet durven stappen. “Ik snap dat dit voor veel ondernemers een thema is waar veel kosten- en batenanalyses bij komen kijken. Zelf vind ik dat niet heel interessant. Voor ons is energiebesparing standaard. Natuurlijk zoeken we hier de meest geschikte momenten voor uit. Vanaf dat punt gaan we ervan uit dat we sowieso beter worden van onze bewuste keuzes. Een ding weet ik zeker: bedrijven die serieus werk maken van energiebesparing, hebben achteraf nooit spijt. Gaandeweg het proces word je als ondernemer alleen maar inventiever.”
Lees meer over warmtenetten op RVO.nl >
Informatieplicht energiebesparing
Energie besparen is al de nieuwe standaard. Naast de bestaande energiebesparingsplicht (met de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing als uitgangspunt), moeten bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar verbruiken, voor 1 juli 2019 voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. Meer hierover vindt u op www.rvo.nl/informatieplicht.