Energiebewust en duurzaam ondernemen? Koffiebranderij Hesselink doet het gewoon.

Energiebesparing

Gerrit Hesselink komt, zo zegt hij zelf, uit een echt koffiebrandersgeslacht. Hij is de vierde generatie Hesselink die aan het roer staat van Hesselink Koffie. Koffiebranders te Gelderland sinds 1885. De Hesselinks volgen hun eigen pad en daar is Gerrit geen uitzondering op. “Toen ik op jonge leeftijd binnen ons familiebedrijf begon, stond duurzaamheid nog niet op de kaart. Er werd hooguit een beetje lacherig over gedaan. Tot ik zelf aan het roer van de onderneming kwam te staan. Ik vond dat we onze slogan “Hesselink schenkt geluk” ook echt moesten waarmaken. Dus op alle niveaus geluk schenken. Ook aan de wereld waarin we leven. En waar onze koffiebonen groeien.” 

Het gaat bij de Hesselinks dus niet alleen om het tevreden houden van de klant met een kop verse koffie. Net zo belangrijk is het werken binnen een “duurzame keten”, zoals Gerrit het graag noemt. Van plantage tot transport en van branden tot verpakking; overal stellen we de vraag of het duurzamer kan.

Ons onderscheid zit in duurzaamheid

“Je onderscheiden is belangrijk in de huidige koffiemarkt, vertelt Gerrit. En duurzaamheid is precies zo’n element waarmee je kunt laten zien dat je het anders doet. Of Hesselink koffie naast duurzaam ook de allerlekkerste is? Gerrit, lachend: “Elke koffiebrander vindt van zichzelf dat hij of zij de lekkerste koffie maakt. Dat moet je natuurlijk ook van jezelf vinden, anders kun je er net zo goed gelijk mee ophouden. Voor ons geldt dat dus ook. Wij verkopen kwaliteit. En dan ook nog eens duurzame kwaliteit. Onze klanten waarderen dat.”

Klimaatverandering als motivator

“Ik ben een aantal keren in de oorsprongslanden van onze koffie geweest. Daar zag ik met eigen ogen wat voor impact klimaatverandering heeft. Koffieplanten worden kwetsbaar door de verandering in temperatuur. Desastreus voor het milieu, de boeren en uiteindelijk ook voor ons. Dat kwam bij mij wel even binnen. 

We zijn toen meteen met verduurzamen begonnen. Dat zal een jaar of tien geleden zijn. Eerst heel simpel, door LED-verlichting te plaatsen in het bedrijf. We maken nu alweer een kleine tien jaar uitsluitend gebruik van LED-lampen. Zo werken we ook alweer jaren met een zogeheten ‘heat recovery systeem’. Met de warmte die vrijkomt bij het koffiebranden, houden we onze kantoren warm. 

CO2 reduceren en compenseren

“Dankzij een samenwerking met Climate Neutral Group lukt het ons CO2-neutraal te produceren. We hebben onze CO2-uitstoot van ‘cradle tot gate’ in beeld gebracht. Waar komt die koffie precies vandaan? Hoe wordt het vervoerd? Hoe ziet het productieproces er uit? Dat soort vragen leverde een aantal adviezen op, die we hebben uitgevoerd. 

Dat er CO2 wordt uitgestoten, daar komen we niet onderuit. We kunnen onze koffie moeilijk met een roeibootje ophalen. Maar we kunnen de uitstoot van het transport wel compenseren. Zo let onze importeur goed op met welke scheepvaartmaatschappijen samengewerkt wordt. En we compenseren door carbon credits aan te schaffen bij de Climate Neutral Group. Dat geld wordt bijvoorbeeld gebruikt om een biogasinstallatie te bouwen.”

Schone energie en gasloos verwarmen

“We hebben vijf jaar geleden zo’n 300 zonnepanelen op het dak laten leggen. Daar geniet ik nog elke dag van. Dan denk ik, die lampjes branden van mijn eigen stroom. Dat is wel kicken. 

Naast die zonne-energie hebben we nog wel gas nodig, om de koffiebonen te kunnen branden. Daar is nu helaas nog geen redelijk alternatief voor. Wat we wel kunnen doen; het gebouw waarin we branden optimaliseren.”

“We hebben deze branderij in 1994 gebouwd. In 2015 kochten we het pand ernaast van onze buurman. Daar hebben we ons magazijn in gevestigd. Noodzakelijk, want we zijn de afgelopen jaren flink gegroeid. Inmiddels zijn we met 30 mensen en heeft ons bedrijf een omzet van 10 miljoen. 

Die twee losse panden gaan we met nu elkaar verbinden. We zitten midden in de verbouwing. Er staan op dit moment tig busjes van allemaal aannemers. En die pakken het circulair aan door heel veel materiaal te hergebruiken. Zo komen er links en rechts tijdens de verbouwing kozijnen vrij. Normaal gesproken gooi je die in de container en plaats je nieuwe. Maar wij hebben ervoor gekozen deuren en kozijnen te demonteren en elders in het pand opnieuw te gebruiken. Ook de meubels en glazen scheidingswanden kopen we circulair in. Overgebleven van renovaties bij andere bedrijven, maar nog prima te gebruiken. 

We hebben er ook voor gekozen dit gebouw een BREEAM-certificering te geven. Het hoogst haalbare label dat denkbaar is. Dit nieuwe gebouw gaan we dan ook helemaal gasloos verwarmen. Met warmtepompen.”

Investeren vanuit overtuiging

“Door de groenfinanciering heb je financieel voordeel. En er zijn subsidies beschikbaar die de investeringen wat omlaag brengen. Maar als je dat bij elkaar optelt spelen we met deze investeringen niet quitte. Natuurlijk wordt er wel gezegd dat die investeringen zichzelf uiteindelijk terugverdienen. Maar tien, vijftien jaar vooruitkijken, daarvoor heb je echt een glazen bol nodig. Er kan nog zoveel veranderen. 

Toch doen we die investeringen graag, vanuit die overtuiging dat we een bijdrage willen leveren. Het geeft mij zelf ook een goed gevoel. Dat gelukschenken komt daar weer terug. We zijn niet roomser dan de paus of groener dan het bos. Toch dragen we wat bij. 

Dat we een familiebedrijf zijn speelt trouwens ook een rol. Je denkt dan al snel aan de lange termijn. Want je wilt ook dat je bedrijf toekomstbestendig is, om deze door te geven aan de volgende generatie. Ik heb een zoon van 20 die over vijf tot tien jaar het bedrijf gaat voortzetten. Dus moet het bedrijf ook klaar voor de toekomst zijn.”

Tips voor verduurzaming?

“Gewoon doen. Volg je hart en ga op je eigen ondernemersguts af. Als ondernemer voel je zelf heel goed wat klopt bij je onderneming. En waar je hulp nodig hebt kun je die vinden. Zo heeft ING Groenbank ons geholpen bij de financiering en goed meegedacht. Ook over zaken waar ik als ondernemer nog helemaal niet aan gedacht had.”

Klimaatplein partner ING Groenbank is 100% dochter van ING en financiert sinds 1996 duurzame projecten met de Groenfinanciering. Dit is een lening met een lagere rente, op basis van een aantal duurzaamheidscriteria van de overheid. De Groenfinanciering is interessant voor duurzame renovatie van een bedrijfspand, een investering in zonnepanelen of een ander duurzaam project. Meer rendement en een mooie stimulans voor duurzaam ondernemen. Ook kan ING Groenbank toegang bieden tot subsidies, waaronder de milieu-investeringsaftrek.

Gerelateerde artikelen

Hoe snel is het nemen van energiebesparende maatregelen terugverdiend?

Energiebesparing

De snelheid waarmee energiebesparende maatregelen door bedrijven worden terugverdiend, kan sterk variëren en is afhankelijk...

Lees verder

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Energiebesparing Rotterdamse stijl: gewoon doen

Energiebesparing

Typisch Rotterdams: handen uit de mouwen en beginnen. Verstegen Spices & Sauces bewijst dat dit...

Lees verder