Energiezuinig ondernemen begint bij isolatie

Energiebesparing

Wilt u uw onderneming duurzamer maken? Energiezuinig ondernemen begint bij goede isolatie van de werkplek. Wat zijn de keuzes en waar moet u op letten bij het duurzaam maken van uw kantoor of bedrijfspand?

Niet dweilen met de kraan open

Steeds meer bedrijven willen duurzaam ondernemen – en dan wordt niet per se gedoeld op de geleverde producten of diensten, maar ook op de manier van bedrijfsvoering. Bewust omgaan met energie wordt door veel ondernemingen als belangrijk ervaren, maar waar begint dat? Een absolute voorwaarde voor energiezuinigheid is goede isolatie. Je kunt nog zo’n duurzaam beleid doorvoeren, de thermostaat structureel een graadje lager zetten en je medewerkers vragen om milieubewust en verantwoord gedrag, maar als een pand door slechte isolatie teveel warmte verliest, is het dweilen met de kraan open. Check dus of uw pand voldoet aan de isolatie-eisen voor een duurzame werkplek, en zo niet, overweeg dan eens één van de onderstaande isolatiemaatregelen.

Gevelisolatie

Gevelisolatie

Er zijn verschillende punten waarop uw kantoorpand beter kan worden geïsoleerd. Een veel voorkomende manier is gevelisolatie, vaak in de vorm van isolatie van de spouwmuur. Hierbij gaat het om de ruimte tussen de twee muurdelen van een gevel, die ruimte wordt de spouw genoemd. Spouwmuren zijn wel vochtwerend, maar niet isolerend, dus vormen niet-geïsoleerde spouwmuren vaak een ‘koudebrug’ tussen binnen en buiten; kou kan makkelijk de werkvloer binnendringen, en veel opgewekte warmte verlaat het kantoor juist via de muren. Bij spouwmuurisolatie worden kleine openingen in de buitenmuur geboord, waardoorheen isolatiemateriaal kan worden ingespoten.

Materiaalsoorten en andere opties

Spouwmuurisolatie is een zeer populaire vorm van isolatie, omdat het eenvoudig is aan te brengen, zeer effectief is en bovendien relatief goedkoop. Al vanaf €20 per m2 kan de gevel van een kantoorpand op deze manier worden geïsoleerd. Hierbij is er keuze mogelijk tussen verschillende isolatiematerialen. Het bekendst zijn steenwol, glaswol, isolatiekorrels en purschuim – ieder met zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. Zo is steenwol extra geluidsisolerend, een optie die natuurlijk ook goed van pas kan komen bij het isoleren van een bedrijfspand.

Is spouwmuurisolatie niet mogelijk, dan kan een gevel ook worden geïsoleerd met externe isolatie aan de binnen- of buitenkant van de muren. De technieken hiervoor zijn echter wel kostbaarder. Kosten voor gevelisolatie aan binnen- of buitenzijde beginnen vanaf € 90 per m2. Benieuwd naar wat het meest geschikte materiaal en de beste isolatiewijze voor uw kantoor is, vraag dan een isolatiespecialist eens om langs te komen voor advies op maat.

Vloerisolatie in verouderde panden

Ook de vloeren en het dak van een pand dienen goed weerstand te bieden tegen de temperaturen en weersomstandigheden van buiten. Vloerisolatie is met name interessant voor panden ouder dan pakweg 30 jaar, omdat er voor die tijd zelden voor vloerisolatie werd gezorgd. Bevindt zich geen ruimte onder de vloer op de begane grond, dan kan er ook bovenvloers worden geïsoleerd. Denk dan aan een dekvloer of een isolerend ondertapijt. Veelgebruikte materialen voor vloerisolatie zijn PUR-schuim, isolatieplaten en isolatiekussens. De kosten voor vloerisolatie beginnen bij € 30 per m2.

Dakisolatie

Hoezeer u ook probeert uw pand warm en comfortabel voor medewerkers te houden, warme lucht stijgt omhoog en bij een slecht geïsoleerd dak gaat zo’n 30% van de warmte sowieso al verloren. Belangrijk dus voor een energiezuinig bedrijfspand om te zorgen dat ook het dak zo goed mogelijk de warmte binnenhoudt. Zowel bij schuine als platte daken is zeer goed isolatie aan te brengen. Hierbij kan worden gekozen tussen een ‘warm dak’-constructie, waarbij het isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie wordt geplaatst, of de ‘koud dak’-variant, waarbij dus aan de binnenkant wordt geïsoleerd. Een isolatiespecialist kan u het beste adviseren over de manier waarop uw dak kan worden geïsoleerd, en met welk materiaal dit moet gebeuren – EPS parels, PUR, PIR of glaswol. Afhankelijk van al deze factoren, beginnen de prijzen voor dakisolatie bij € 20 per m2.

HR+++ glas

HR plus plus plus glasKijk tot slot ook eens naar de ramen in uw pand. Beglazing is één van de eerste zaken die worden aangepakt bij het beter isoleren van panden, en terecht. Met modern isolatieglas bespaart u vele honderden euro’s per jaar aan stookkosten, en het werkklimaat in uw kantoor gaat er zienderogen op vooruit. Veel moderne kantoorpanden hebben zelfs niet eens meer dubbel glas, maar dríedubbel glas. Dit zogenaamde HR+++ glas houdt nagenoeg perfect de kou en tocht buiten de deur, en zorgt voor een zeer precies te reguleren binnenklimaat. Met HR+++ glas in combinatie met goede warmte- en koelingsinstallaties hoeven uw medewerkers het nooit meer te warm of te koud te hebben, en verspilt u hier zo min mogelijk geld en energie aan. Uiteindelijk geldt voor elke vorm van isolatie dat u niet alleen de financiën van uw bedrijf en het milieu een stapje verder helpt, maar ook voor uzelf en uw collega’s een aangenamer werkklimaat creëert.

Een stap verder: CO2 neutraal ondernemen

Met een goed warmte- en koelingssysteem, zorgvuldige isolatie en een bewust gebruik van de energie in uw pand, komt CO2-neutraal ondernemen al dichterbij dan u denkt. Klinkt CO2-neutraal als een utopie voor u? Het Klimaatplein geeft u allerhande isolatietips, adviezen en zelfs een 5 stappenplan om dit tot een realiseerbaar doel te maken. Kies dus voor energiezuinigheid, en voor het ondernemen van de toekomst!

Gerelateerde artikelen

Meer doen dan wegwerken E, F en G labels om klimaatdoelen te halen

Energiebesparing

Sjoerd Klijn Velderman verduurzaamde zelf zijn meer dan honderd jaar oude huis: er werd isolatiemateriaal...

Lees verder

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder