Energiezuinig trein rijden op het spoor

Energiebesparing

Enkele jaren geleden ontwikkelde een NS-machinist een manier om energiezuinig te rijden: door zo snel mogelijk op te trekken en de trein zo lang mogelijk uit te laten rollen naar het station toe, lukte het om (onder ideale omstandigheden, zoals geen ijs en sneeuw) veel minder elektriciteit per rit te verbruiken. Daarnaast bedacht hij een methode waarmee iedere machinist eenvoudig kan berekenen op welke punt tijdens een rit hij ‘het gas los kan laten’ om zo zuinig mogelijk en op tijd aan te komen op bestemming.

NS Reizigers zag de mogelijkheden van dit “Energiezuinig Rijden” of “EZR” en startte in 2011 een programma om alle machinisten op te leiden en te motiveren tot het toepassen van EZR waar dat kan.  Twee jaar later verbruikt NS Reizigers landelijk jaarlijks gemiddeld 2% minder energie bij het rijden van treinen. Dit betekent ca. 20 miljoen kWh, wat weer optelt tot ongeveer € 2 miljoen lagere energiekosten op jaarbasis. Het doel is om deze energie-efficiency eind 2015 te verdubbelen. Intussen passen steeds meer machinisten EZR toe. Zij zien de methode als een manier om hun vak verder te ontwikkelen en het treinreizen nog interessanter te maken voor de milieubewuste reiziger.

Parkeerstand

Gekoppeld aan Energiezuinig Opstellen, EZO, moeten de besparingen verder toenemen. EZO betekent dat treinen die langere tijd stilstaan op een rangeerterrein of langs het perron, in de parkeerstand of sluimerstand gaan. De verwarming en het licht gaan uit. Ook die maatregel scheelt in de energierekening. Dat kan lang niet altijd, erkent Slats. “We kunnen reizigers niet in de kou laten zitten of schoonmakers in het donker laten werken.”
In 2013 liepen de besparingen door EZO op tot € 1,5 mln. Samen met EZR een winst voor milieu én financiën. En voor 2014 verwacht NS deze getallen weer te overtreffen.

Gerelateerde artikelen

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Energiebesparing Rotterdamse stijl: gewoon doen

Energiebesparing

Typisch Rotterdams: handen uit de mouwen en beginnen. Verstegen Spices & Sauces bewijst dat dit...

Lees verder

Het kan: energie besparen in de zware bouw

Praktijkverhalen

Het lijkt een contradictie: duurzaam handelen in de nog altijd fossiel aangedreven bouw. Van den...

Lees verder