Energiezuinig trein rijden op het spoor

Energiebesparing

Enkele jaren geleden ontwikkelde een NS-machinist een manier om energiezuinig te rijden: door zo snel mogelijk op te trekken en de trein zo lang mogelijk uit te laten rollen naar het station toe, lukte het om (onder ideale omstandigheden, zoals geen ijs en sneeuw) veel minder elektriciteit per rit te verbruiken. Daarnaast bedacht hij een methode waarmee iedere machinist eenvoudig kan berekenen op welke punt tijdens een rit hij ‘het gas los kan laten’ om zo zuinig mogelijk en op tijd aan te komen op bestemming.

NS Reizigers zag de mogelijkheden van dit “Energiezuinig Rijden” of “EZR” en startte in 2011 een programma om alle machinisten op te leiden en te motiveren tot het toepassen van EZR waar dat kan.  Twee jaar later verbruikt NS Reizigers landelijk jaarlijks gemiddeld 2% minder energie bij het rijden van treinen. Dit betekent ca. 20 miljoen kWh, wat weer optelt tot ongeveer € 2 miljoen lagere energiekosten op jaarbasis. Het doel is om deze energie-efficiency eind 2015 te verdubbelen. Intussen passen steeds meer machinisten EZR toe. Zij zien de methode als een manier om hun vak verder te ontwikkelen en het treinreizen nog interessanter te maken voor de milieubewuste reiziger.

Parkeerstand

Gekoppeld aan Energiezuinig Opstellen, EZO, moeten de besparingen verder toenemen. EZO betekent dat treinen die langere tijd stilstaan op een rangeerterrein of langs het perron, in de parkeerstand of sluimerstand gaan. De verwarming en het licht gaan uit. Ook die maatregel scheelt in de energierekening. Dat kan lang niet altijd, erkent Slats. “We kunnen reizigers niet in de kou laten zitten of schoonmakers in het donker laten werken.”
In 2013 liepen de besparingen door EZO op tot € 1,5 mln. Samen met EZR een winst voor milieu én financiën. En voor 2014 verwacht NS deze getallen weer te overtreffen.

Gerelateerde artikelen

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder