Energiezuinige LED-verlichting en de reductie van CO2-uitstoot

Energiebesparing

Verlichting is goed voor 15 procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. LED’s gebruiken 80 procent van het energieverbruik voor het creëren van licht in plaats van warmte. Bij oudere technologieën is dat vaak omgekeerd. Daarmee vermindert LED het elektriciteitsverbruik (én dus uitstoot van CO2) voor licht én voor airconditioning.

De vraag is niet óf LED’s de standaard in verlichtingsarmaturen zullen worden, maar wanneer. De prijs (per watt-equivalent) is twee tot drie keer hoger dan bij gloeilampen, maar daalt snel. Vrijwel elke lamp die momenteel in gebruik is, kan worden vervangen door LED’s. LED-straatverlichting kan bijvoorbeeld tot 70 procent energie besparen en de onderhoudskosten aanzienlijk verlagen.

Hoe werkt LED?

De oorsprong van LED’s (light emitting diodes) dateert uit 1874. Toen vond de uitvinding plaats van de diode – een kristalhalfgeleider. Onder bepaalde omstandigheden zenden diodes licht uit. In 1994 bedachten drie Japanse wetenschappers LED-lampen met een hoge helderheid, waarvoor ze in 2014 de Nobelprijs voor de natuurkunde ontvingen.

LED’s werken als omgekeerde zonnepanelen, waarbij elektronen worden omgezet naar fotonen in plaats van andersom. Ze gebruiken 90 procent minder energie dan gloeilampen voor dezelfde hoeveelheid licht, en half zoveel als compacte fluorescentielampen, zonder giftig kwik. Bovendien gaat een LED-lamp veel langer mee dan elk ander type.

CO2 reductie

De wetenschappers van het project Drawdown gaan ervan uit dat LED’s in 2050 alomtegenwoordig zijn en 82 procent van de commerciële verlichting omvatten. Omdat LED’s minder efficiënte verlichting vervangen in commerciële gebouwen, is er minder elektriciteit van fossiele elektriciteitscentrales nodig. En daardoor zal zo’n 5 gigaton aan CO2-uitstoot worden voorkomen.

Het Klimaatplein verzamelde de afgelopen jaren diverse praktische bespaartips om te besparen op verlichtingskosten. Daarmee kun je vandaag al aan de slag.

Op zoek naar meer klimaatoplossingen en de wetenschappelijke onderbouwing daarbij? Bestel dan het boek van Project Drawdown.

Foto: KT Groep/LedsGoEco

Gerelateerde artikelen

Meer doen dan wegwerken E, F en G labels om klimaatdoelen te halen

Energiebesparing

Sjoerd Klijn Velderman verduurzaamde zelf zijn meer dan honderd jaar oude huis: er werd isolatiemateriaal...

Lees verder

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder