Erkende maatregel voor energiebesparing: een energie-managementsysteem

Energiebesparing

Partijen in het Energieakkoord hebben besloten dat er aanvullende maatregelen moeten komen om de doelstellingen van dit akkoord te realiseren. De toepassing van energiemanagementsystemen in gebouwen is er daar een van.

Opname erkende maatregelenlijst

Energiemanagement wordt in het kader van de intensivering van het Energieakkoord per 1 januari 2018 opgenomen in de erkende maatregelenlijst >. Het toepassen van energiemanagementsystemen wordt een verplichte maatregel in bedrijfstakken waar het in energiegebruik van bedrijfsgebouwen voornamelijk wordt veroorzaakt door klimaatinstallaties. Met behulp van een Energie registratie- en Bewaking Systeem (EBS), is het eenvoudig om concrete acties uit te voeren die kunnen leiden tot forse energie- en kostenbesparingen.

Een energiemanagementsysteem laat direct zien waar en hoe door een slimmere instelling energiebesparing mogelijk is. Een groot gedeelte van de klimaatinstallaties is niet goed ingesteld en zo kan relatief makkelijk – tegen lage kosten en korte terugverdientijd – energie worden bespaard.

Erkende maatregel

Een erkende maatregel is een maatregel om energie te besparen, waarvan verwacht wordt dat deze zich binnen vijf jaar terugverdient. Maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen zijn op grond van artikel 2.15 wet Milieubeheer verplicht. Enkele sectoren waar EBS wordt opgenomen in de Erkende Maatregel sectorlijsten zijn gezondheidszorginstellingen, kantoren, onderwijsinstellingen en hotels en restaurants.

Meer informatie over energiemanagementsystemen en wie u professioneel hierbij kan adviseren vindt u hier >

Bron foto: Citymarketing Tilburg

Gerelateerde artikelen

Biobased bouwen en isoleren krijgen flinke stimulans

Energiebesparing

De Rijksoverheid trekt 200 miljoen euro uit om het grootschalig gebruik van biobased bouwmaterialen te...

Lees verder

Dankzij energiemanagement maximaal profiteren van energie

Energiebesparing

Door onder andere de afbouw van de salderingsregeling en het feit dat energieleveranciers geld gaan...

Lees verder

Grootste chocoladeproducent op aarde bespaart fors op energiekosten

Energiebesparing

Een samenwerking om je vingers bij af te likken. Onlangs heeft Klimaatplein partner BOGE een...

Lees verder