Energiebesparing door gedragsverandering met de Climate Makeover

Climate makeover resultaten

“Er is een gedragsverandering nodig om je doelen op het gebied van CO2 reductie te halen. We moeten onze collega’s blijven vertellen waarom we bepaalde keuzes maken en dingen op een bepaalde manier willen.” Aan het woord is Merel van Stipdonk. Ze doen mee aan de Climate Makeover.

Wedstrijd energie besparen

“Het is leuk om te zien dat de mannen er nu ook lol in beginnen te krijgen. Ze maken er een sport van zo zuinig mogelijk met brandstof en materiaal om te gaan.” Merel van Stipdonk is met haar man Dirk Jan eigenaar van het bedrijf Van Stipdonk Landschapsinrichting, dat de ouders van Dirk Jan meer dan 45 jaar geleden startten. Dit jaar doen ze mee aan Climate Makeover >.

Concrete handvatten

Ook voetbalvereniging H.S.S.C. ’61 doet mee. Bestuurder Ad de Jong, in het dagelijks leven supermarktondernemer: “Ik ben vooral op zoek naar handvatten om structuur te brengen in de benadering van onze leden. We moeten hen motiveren met ons mee te bewegen. We moeten een gedragsverandering veroorzaken. Het scheelt al als we de deuren dichthouden als er ergens verwarming gestookt wordt.”

Gedragsverandering

Beide deelnemers noemen gedragsverandering als een van de redenen om mee de doen aan de Makeover. “H.S.S.C. ’61 is maar een kleine voetbalvereniging met 500 leden. Ik ben daar verantwoordelijk voor kantinezaken. Ik ben geneigd ideeën die ik in mijn supermarkt opdoe mee te nemen naar de vereniging. Zo ook het energiebeleid en kostenbesparing.” En daarin moet hij zijn leden meekrijgen. “Ik denk dat wij veel kunnen besparen op het gebied van energie. Dus zonne-energie voor de elektra en zonne-boilers als vervanger van het gas.”

Merel vertelt dat zij deze uitdaging om verschillende redenen, naast het motiveren van medewerkers zijn aangegaan: “We zijn als bedrijf werkzaam in de natuur, het wordt van ons verwacht. De markt vraagt er om dat je ‘groen’ werkt. Daarnaast is het natuurlijk ook een zakelijke aangelegenheid. Op verschillende vlakken kunnen we kosten besparen.”

Ook Merel verwacht het te merken in de portemonnee: “We verwachten de grootste successen te kunnen behalen op het gebied van brandstof verbruik. We hebben een arsenaal aan bussen, tractoren, vrachtwagens en graafmachines staan. Die verbruiken aardig wat. Als je daar zuiniger mee om gaat kan je flink besparen.”

 

Gerelateerde artikelen

Hoe Polygon werkt aan een klimaatneutrale bedrijfsvoering

Climate makeover resultaten

Polygon was in 2016 een van de winnaars van de Climate Makeover. Dit adviestraject georganiseerd...

Lees verder