Geothermische energie voor duurzame warmte en stroom

Duurzame energie

De warmte-energie die zich onder het aardoppervlak bevindt, is ongeveer 100 miljard keer groter dan het huidige energieverbruik in de wereld. Geothermische energie – letterlijk “aardwarmte” – bevindt zich in ondergrondse reservoirs van stomend heet water. Die stoom kan naar de oppervlakte worden gevoerd om turbines aan te drijven die elektriciteit produceren.

Op minder dan 10 procent van de planeetoppervlakte bevinden zich ‘primaire geothermische bronnen’, maar nieuwe technologieën breiden het productiepotentieel enorm uit. Een nieuwe benadering richt zich op diepe ondergrondse holtes en voegt water toe om hydrothermale ruimten te creëren waar ze momenteel niet bestaan. Maar we moeten nog voorzichtig met die techniek zijn, want de manier om toegang te krijgen tot deze holtes kan micro-aardbevingen veroorzaken.

Continue warmte en energievoorziening

Met ondergrondse bronnen die continue stromen, zonder onderbreking, kan geothermische productie plaatsvinden op alle uren en onder bijna alle weersomstandigheden. Geothermie is betrouwbaar, overvloedig aanwezig en efficiënt. Het boren zelf is duur, maar de warmtebron zelf is gratis. Volgens de Geothermal Energy Association, kunnen 39 landen 100 procent van hun elektriciteitsbehoefte leveren vanuit geothermische energie. Toch is nog slechts 6 tot 7 procent van de wereldwijde geothermische energie aangeboord.

16,6 gigaton CO2-reductie

Volgens berekeningen groeit geothermie van 0,66 procent van de mondiale elektriciteitsopwekking tot 4,9 procent in 2050. Die groei zou de uitstoot van CO2 met 16,6 gigaton kunnen verminderen. Ook is 1 biljoen dollar te besparen in energiekosten gedurende dertig jaar en 2,1 biljoen dollar tijdens de levensduur van de infrastructuur. Door deze basiselektriciteit te leveren, ondersteunt geothermische energie ook de uitbreiding van diverse andere hernieuwbare energiebronnen.

Het Nederlandse Platform Geothermie geeft voorlichting over de mogelijkheden van (diepe) geothermie in Nederland.

Op zoek naar meer klimaatoplossingen en de wetenschappelijke onderbouwing daarbij? Bestel dan het boek van Project Drawdown.

Foto: Shutterstock, N. Minton

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Energy Hub in Zeeland zorgt voor meer ruimte op elektriciteitsnet

Praktijkverhalen

Op Tholen in de provincie Zeeland is onlangs de eerste energy hub (e-hub) van Nederland...

Lees verder

Dankzij energiesimulatie slim besparen en duurzaam opwekken

Duurzame energie

Met een energiesimulatie kunnen bedrijven middels een digital twin de eigen energie-infrastructuur volledig nabootsen. Vervolgens kan met...

Lees verder

Netcongestie: oplossingen voor het volle elektriciteitsnet

Duurzame energie

Net zoals het wegennet kan kampen met files, kan ook het elektriciteitsnet te maken krijgen...

Lees verder