Grootste chocoladeproducent op aarde bespaart fors op energiekosten

Energiebesparing

Een samenwerking om je vingers bij af te likken. Onlangs heeft Klimaatplein partner BOGE een splinternieuwe persluchtinstallatie bij Barry Callebaut Group geplaatst. De grootste producent van hoogwaardige cacao- en chocoladeproducten op aarde maakt momenteel dankbaar gebruik van ‘The air to work’ van twee BOGE-blauwe turbocompressoren. Een mooi en energiebesparend project waar Ronald Engberts, directeur Benelux bij BOGE, met trots en plezier over vertelt. “Waanzinnig dat zo’n pionier in de voedingsindustrie vertrouwt op onze producten en specialisten”.

Moderne persluchtinstallatie

Met de turbocompressoren maakt BOGE in de persluchtindustrie een flinke sprong de moderne tijd in. De machines uit deze zogeheten T-serie draaien zonder een druppel olie. Ze besparen energie en vanwege de betere luchtkwaliteit ook grondstoffen. Daarnaast blijft het geluidsniveau van de turbocompressoren minimaal, ondanks de hoge toerentallen. Efficiënt én kostenbesparend, dus. Twee belangrijke redenen die dan ook een sleutelrol hebben gespeeld toen Barry Callebaut Group in het oriëntatieproces voor nieuwe compressoren de keuze op BOGE heeft laten vallen.

Hoge eisen energieverbruik

Dirk Hendrickx, technisch manager bij Callebaut: “Als Barry Callebaut Group stellen we zeer hoge eisen aan ons energieverbruik. Wij zetten ons al jaren in voor duurzaamheid; – een van de vier pijlers van onze groeistrategie – van de inkoop en verwerking van cacaobonen tot de productie van de fijnste chocolade. Na een uitgebreide procedure met talloze afwegingen, kwamen de turbocompressoren van BOGE als best passende technische oplossing. We besparen met de T-serie al gauw tienduizenden euro’s per jaar aan energie en onderhoudskosten.”

Inmiddels draait de volledige plant van Barry Callebaut Group op BOGE-lucht. Vanuit de centrale ‘perslucht-productiezone’ wordt de perslucht naar tientallen productielijnen over het terrein verdeeldwaarmee op jaarbasis honderdduizenden tonnen chocolade worden geproduceerd.

Overkoepelende aansturing persluchtcompressoren

Ook het RVS-leidingwerk is door BOGE-specialisten geëngineerd en gemonteerd. Daarbij wordt de gehele persluchtproductie aangestuurd door de ‘airtelligence Provis 3’: het nieuwste van het nieuwste op het gebied van overkoepelende aansturing van persluchtcompressoren. Engberts: “Met dit systeem kan een onbeperkt aantal compressoren, persluchtnetten en toebehoren proactief en verbruiksafhankelijk worden aangestuurd en beheerd. De besturing maakt daarnaast een energie-audit – indien gewenst ook met vermogensmeting, documentatie van de kosten en rapportage – en optimaliseert zo de efficiëntie van de totale persluchtinstallatie.”

Gerelateerde artikelen

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder