Het kan: energie besparen in de zware bouw

Energiebesparing

Het lijkt een contradictie: duurzaam handelen in de nog altijd fossiel aangedreven bouw. Van den Heuvel Aannemersbedrijf B.V. bewijst dat het wel degelijk mogelijk is om een duurzame speler te zijn in deze sector. “We kiezen voor de meest verantwoorde stappen”, stelt Marco Bervoets. Hij doelt hiermee op innovatief materieel, flinke energiebesparingen, een lagere footprint én een groene mindset.

Het familiebedrijf Van den Heuvel is in 1956 opgericht en werkzaam binnen de infrastructuur. Manager Bureau Ondersteuning Marco Bervoets: “We zijn actief binnen de infrastructuur voor water, energie en telecommunicatie. Concreet houdt dit in dat we met veel diesel aangedreven machines aan het werk zijn voor onder andere netbeheerders en waterschappen. In 2011 werd de CO2-prestatieladder binnen de sector geïntroduceerd. We zijn hier meteen mee aan de slag gegaan.”

Vliegende start

Het was dé kickstart van een duurzaam offensief. “In 2013 behaalden we trede 3 van de CO2-prestatieladder. In 2016 gingen we naar trede 5. Zo’n certificaat is niet alleen handig om aan opdrachtgevers te kunnen overhandigen; het zet je als bedrijf ook aan het denken. Vanaf toen waren duurzaamheid en energiebesparing prioriteit.”

Alleen het beste materieel

Waar zich dat allemaal in uit? “Afgelopen jaren hebben we veel geïnvesteerd in emissieloos materieel. Het gaat om volledige elektrische machines die verkrijgbaar zijn en dus geen uitstoot meer hebben. Op gebied van grondverzetmachines hebben we al vele elektrische machines draaien van zowel 1,5 ton, 3,0 ton, 10 ton en zelfs een 22 ton machine in bestelling staan. Daarnaast zijn de batterijen en accupacks in toenemende mate aanwezig op de verschillende projecten om materieel van stroom te kunnen voorzien.”

Ook belangrijk: groene mindset

Niet alleen het materieel is state of the art; ook aan de mindset van de medewerkers wordt continu gewerkt. Marco Bervoets: “Onze machinisten hebben trainingen gevolgd om de machines goed, zuinig en veilig te bedienen, alsmede dat ze leren omgaan met een machine die op stroom werkt in plaats van op diesel. Het is een absolute voorwaarde dat zij bewust in het werkveld staan. We spreken elkaar ook aan als er onveilige of onnodige energieslurpende situaties ontstaan.”

Die belangrijke extra stap

Energiebesparing op huisvesting maakt een relatief klein onderdeel (5%) uit van de totale footprint van Van den Heuvel. Het familiebedrijf beschouwt het toch als een wezenlijk element van de verduurzamingsslag. “Ons hoofdkantoor staat in Heesch. In totaal hebben we dertien vestigingen. We geloven hier niet in half werk. Als we duurzaam werken, dan dient onze huisvesting dat ook te zijn. Vandaar dat we onder andere kiezen voor ruim dertienhonderd zonnepanelen (>405.000 kWh per jaar), warmte-koude-opslag, vijf volledig gasloze vestigingen, elektrische heaters, ledverlichting, energiemonitoring en goed geïsoleerde panden.”

Bevestiging van RVO

Al met al is Van den Heuvel energiezuinig in de infra op weg. “Het is altijd fijn om hierin bevestiging te krijgen. Uiteraard hebben ook wij een informatieplicht energie. Deze vragenlijst werkt verhelderend. We beseften dat we de afgelopen jaren op eigen initiatief heel veel energiebesparende maatregelen genomen hebben. Wat betreft onze footprint doen we zoveel meer dan we op papier moeten doen. Dat geeft voldoening.”

Tip: zet eerste stap

Zijn er tips voor andere ondernemers? Marco Bervoets: “Het belangrijkste is die allereerste stap. Voor ons was dat de CO2-prestatieladder. Bewaar vooral de rust en blijf doorlopen. Een duurzame bedrijfsvoering en energiebesparingen zijn niet in een dag geregeld. Financieel en technisch gaat dat niet. Wed zeker ook niet op één paard. Kijk breed naar wat er op welk moment kan en nodig is.”

Echte revolutie op komst

Het aannemingsbedrijf denkt overigens dat de belangrijke eerste stappen zijn genomen om naar een emissieloze branche te gaan, maar er is nog heel veel benodigd voor een volledig duurzame toekomst. “We bewegen ons in een markt die nog steeds op fossiele brandstoffen draait. Als je het mij vraagt, staan we aan het begin van de echte revolutie: diesel en benzine moeten eruit en daarvoor zijn de eerste grote en belangrijke stappen genomen. Voor ons een geruststellende gedachte dat we al veel stappen gezet hebben en nu dus in een duurzame kopgroep koersen.”


Net als Van den Heuvel ook aan de slag met duurzaam en toekomstbestendig ondernemerschap? Check dan het 5-stappenplan op het Klimaatplein en volg de tips en tricks om zelf te gaan besparen.

 

Gerelateerde artikelen

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder

Energiebewust en duurzaam ondernemen? Koffiebranderij Hesselink doet het gewoon.

Praktijkverhalen

Gerrit Hesselink komt, zo zegt hij zelf, uit een echt koffiebrandersgeslacht. Hij is de vierde...

Lees verder

Sportlocaties duurzaam verwarmen met een warmtepomp

Energiebesparing

Zowel beweging als verduurzaming van haar sportlocaties staat bij het Sportbedrijf Rotterdam hoog op de...

Lees verder