Hoe innovatie onze sportbeleving verandert

Energiebesparing

Laatst rende ik langs de plaatselijke sportvereniging in mijn dorp tijdens mijn wekelijkse rondje hardlopen. Terwijl ik langs het terrein liep, dacht ik terug aan mijn tijd waarbij ik drie avonden per week op het tennis- of hockeyveld stond. In die tijd speelde je tennis en hockey nog met houten stick en houten racket. Inmiddels is er veel veranderd in de techniek en staat sport synoniem voor innovatie.

Hoewel… eenmaal thuis gekomen kon ik de gedachte aan de sport van toen en nu niet loslaten.Toch raar dat er zoveel verandert in de sportwereld, maar als we kijken naar een sportcomplex is het er nog altijd zoals het jaren geleden ook was. Neem een willekeurige voetbalclub: het  clubhuis, de  keuken met broodje frikandel, sportvelden met wellicht kunstgras en uiteraard die conventionele verlichting…

Waarom innoveren?

Maar waarom zou je innoveren? Veelal omdat er niet veel te veranderen valt.. althans, dat is de algemene gedachte. Toch hoor ik steeds vaker dat clubs heel  bewust overgaan op gezonde voeding, groene stroom of de keuze maken voor zonnepanelen.  Alleen vergeten we de sportveldverlichting!  Een sportclub besteedt namelijk 50% van zijn energierekening aan conventionele verlichting. Tijd dus om dat te  veranderen. Het is tijd voor LED!

Duurzaam en betrouwbaarheid

Met LED verlichting kun je echt aan de slag met duurzaamheid. Het bespaart namelijk minimaal 30% aan energie. Daarnaast kun je slimme controls toevoegen aan het lichtsysteem waardoor je favoriete team op verschillende lichtniveaus kan trainen of wedstrijden kan spelen. Ook kan een trainer de verlichting voor een periode van 15 minuten uitzetten en daarna weer direct aanzetten, dat is namelijk ook een voordeel van LED: “Aan is aan en uit is uit!” Naast duurzaamheid en energiereductie is vooral ook van belang dat de verlichting betrouwbaar is. Er is namelijk niets vervelender dan wanneer een trainer een team moet laten wachten op de verlichting of in het slechtste geval niet eens kunnen trainen… Dit soort zaken los je op door voor kwaliteit, innovatie en betrouwbaarheid te kiezen!

Hoe verder…

Na mijn rondje hardlopen, dacht ik ook aan mijn favoriete club PSV. Het zou toch fantastisch zijn als je ook in een groot stadion over zou kunnen gaan naar LED?…dat je in een stadion een unieke ervaring kunt ervaren door te spelen met licht? En dat je ook thuis daardoor nog meer geniet van je favoriete wedstrijd? Gelukkig hoeft dat geen droom meer te zijn. Eerst deze zomer maar eens genieten van prachtig voetbal in Brazilië. Daar verlicht Philips negen van de twaalf stadions. In Europa wordt de verlichting in de grote stadions omgezet naar LED-verlichting. En veel dichter bij huis, in sportpark Het Schenge van voetbalvereniging Goes staat sport al synoniem voor innovatie; daar hebben de spelers als één van de eersten in Nederland het genoegen om onder ultramoderne LED-lampen te spelen.  Hier staat sport synoniem voor innovatie.

Lees meer over energiebesparing door duurzamer verlichting.

Gerelateerde artikelen

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder