Hoe voldoet uw kantoor aan het verplichte energielabel C?

Energiebesparing

Heeft u een kantoorruimte die groter is dan 100 vierkante meter? Dan moet dat gebouw in 2023 minimaal energielabel C hebben. De verplichting gaat in op 1 januari 2023. Uiterlijk op die datum moet u alle maatregelen hebben genomen die leiden tot minimaal energielabel C.

Waarom energielabel C?

De verplichting voor een energielabel C voor kantoren was al een afspraak in het Energieakkoord uit 2013. In 2019 zijn daar nieuwe doelen bij gesteld voor de gebouwde omgeving in het Klimaatakkoord. Zo wil Nederland een energieneutrale gebouwde omgeving hebben in 2050. Het verplichte energielabel C in 2023 vormt een stap richting deze doelstellingen.

Voor nieuwbouw gelden al strengere eisen. Deze verplichting gaat ervoor zorgen dat ook bestaande gebouwen beter gaan presteren op energiegebied. Daarnaast zorgt Energielabel C (of hoger) voor een beter werkklimaat, minder afhankelijkheid van fossiele energiebronnen en meer comfort voor gebruikers.

Welk energielabel heeft ons kantoor?

Wilt u weten welk energielabel uw kantoor heeft? Dan kunt u dat vinden op de website EP-online.

Met een energielabel A, B of C voldoet uw kantoor aan de norm voor 2023. Momenteel bestaan er verschillende financiële regelingen om u te ondersteunen om een nog hoger label te halen. Met het oog op de toekomst is het verstandig om alvast energiebesparende maatregelen te inventariseren en gebruik te maken van natuurlijke vervangingsmomenten. Een energielabel is 10 jaar geldig.

Kantoren met een energielabel D tot en met G kunnen soms zonder al te veel bouwkundige ingrepen energielabel C halen. Kies een natuurlijk moment om de energiebesparende maatregelen te realiseren, maar houd rekening met het feit dat uw kantoor op 1 januari 2023 een geldig label C moet hebben.

Welke maatregelen om energielabel C te halen?

U moet diverse maatregelen nemen om te komen tot minimaal energielabel C voor uw kantoor. Denk aan voldoende isolatie van muren, ramen dak en vloer. Denk aan energiezuinige verlichting. Of aan het energiezuinig verwarmen en koelen van uw kantoorgebouw. En het gebruik van energie-efficiënte ventilatie. En maakt u al gebruik van duurzame energiebronnen voor eigen schone elektriciteit en warmte?

Van de 62.000 kantoren die moeten voldoen aan minimaal het energielabel C heeft per 1 juli 2020 al 34% dit groene label of hoger geregistreerd. Wilt u met een energie-expert van het Klimaatplein in gesprek over het realiseren van het juiste energielabel voor uw kantoorgebouw? Neem dan gerust contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder