IBM helpt mkb energie te besparen op ict

Energiebesparing

De technici van IBM zien vaak al in één oogopslag waar er in de serverruimte energiewinst te halen is. Een andere inrichting, goed kijken hoe luchtstromen gaan, koude en warme straten binnen de ruimte van elkaar scheiden. Dit is één van de voorbeelden waarmee het mkb kan besparen op zijn ict-kosten.

Warner Dijkhuizen is bij IBM verantwoordelijk voor het mvo-beleid binnen de Benelux. Volgens hem zit mvo als het ware in het dna van de onderneming: “IBM is ruim een eeuw geleden gestart. De ideeën en waardes die oprichter Watson voor ogen had gelden nog steeds: het is belangrijk dat je op je werk je best doet, maar zet je kennis en ervaring ook in voor de samenleving.”

Dezelfde filosofie

Warner DijkhuizenDoor de jaren heen is het accent verlegd van het ontwikkelen van hardware en produceren van computers naar het ontwikkelen van software en het leveren van diensten. Maar de filosofie is hetzelfde gebleven. En vanuit dat idee zet IBM haar expertise in om mkb’ers te helpen energie te besparen op ict.

Dijkhuizen: “Wij zijn een bedrijf dat Informatietechnologie inzet om bedrijven te helpen geld te verdienen en te besparen. Dat kan op verschillende manieren. Kijk eens goed naar de inrichting van de serverruimte. Veel mkb’ers zijn begonnen met één server; vervolgens kwam er een tweede en derde en die werden er gewoon bovenop gezet. Later kwam er koeling bij en voor je het weet staat zo’n hele ruimte vol. Door het helemaal opnieuw in te richten en ook goed te kijken naar voeding en koeling valt er veel te besparen.”

In de cloud

“Maar misschien is het voor veel mkb’ers nóg voordeliger om in de cloud te gaan werken. Dan ben je van je probleem met de uitdijende serverruimte af. En dat kan alles bij elkaar ook een behoorlijke besparing opleveren.”

Daarnaast geeft IBM ook advies op het gebied van data-analyse, social computing en mobile computing. “Op alle drie de gebieden is er veel winst te behalen. We worden overspoeld door allerlei data. Hoe kun je als ondernemer daar op een goede manier gebruik van maken. Of hoe kun je Facebook en Twitter gebruiken om geld te verdienen. Verbied je je werknemers om op het werk sociale media te checken of maak je er juist gebruik van?”

Verandering hoort erbij

En wellicht de belangrijkste les die een mkb’er van IBM kan leren: verandering hoort erbij. In de ruim honderd jaar dat IBM bestaat is er behoorlijk wat veranderd. IBM begon met de productie van weegschalen en kaassnijmachines, maakte in de jaren 70 en 80 computers en richt zich nu voornamelijk op consultancy en advies. Dijkhuizen: “Het is een geweldige reis geweest en die houdt vandaag of morgen nog niet op.”

Zes miljard

Dat IBM niet bang is voor verandering en innovatie blijkt wel uit de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling van producten. Met een jaarlijkse investering van zes miljard dollar is de R&D-afdeling het grootste privaat gefinancierde onderzoekslaboratorium ter wereld. Momenteel wordt daar hard gewerkt aan een revolutionaire chip. Deze wordt vier keer zo snel als de huidige chips, maar gebruikt slechts een fractie van de energie. Daardoor kan het energieverbruik gigantisch naar beneden. Niet alleen voor de processor, maar ook voor de koeling.

Praktische tips voor energiebesparing op uw ICT vindt u hier >

Gerelateerde artikelen

Hoe snel is het nemen van energiebesparende maatregelen terugverdiend?

Energiebesparing

De snelheid waarmee energiebesparende maatregelen door bedrijven worden terugverdiend, kan sterk variëren en is afhankelijk...

Lees verder

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Energiebesparing Rotterdamse stijl: gewoon doen

Energiebesparing

Typisch Rotterdams: handen uit de mouwen en beginnen. Verstegen Spices & Sauces bewijst dat dit...

Lees verder